Előre hozhatják az elnökválasztást

2024. március 5., kedd, Belföld

A képviselőház jogi bizottsága elfogadta tegnap az államelnök-választás előre hozását lehetővé tevő törvénytervezetet. Az RMDSZ jogszabályjavaslata szerint a választásokat legtöbb három hónappal az államfő mandátumának lejárta előtt tartják, a szavazás időpontja előtt legkevesebb 75 nappal a kormány egy határozatban kitűzi a választások dátumát.

  • A Mentsétek meg Romániát Szövetség képviselője. Fotó: Facebook / Victor Ilie
    A Mentsétek meg Romániát Szövetség képviselője. Fotó: Facebook / Victor Ilie

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője, Victor Ilie bírálta a tervezetet. Szerinte az államelnök-választás előre hozásával szavazatmaximalizálásra törekszik a kormánykoalíció. Úgy vélte, hogy a választások akkor demokratikusak, ha szabályait időben módosítják. A tervezet bizottsági vitája alatt a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) több képviselője is tiltakozott a választások módosítása ellen.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1682
szavazógép
2024-03-05: Belföld - :

Hírsaláta

TŰZ A KÚTBAN. Készültséget rendeltek el és állandóan megfigyelik a romániai hatóságok a Dolj megyei Bazdana település egyik telkét, miután egy férfi gázlelőhelyre bukkant, melynek közelében jelentős a metángáz-koncentráció – közölte a Dolj megyei vészhelyzeti bizottság.
2024-03-05: Belföld - :

Kevés lakást biztosítanak

Országosan ötből négy romániai lakás nincs biztosítva természeti katasztrófák ellen, miközben a lakosság közel 70 százaléka mérsékelt vagy magas szeizmikus kockázatú térségben él – számolt be tegnap a Romániai Biztosítók és Viszontbiztosítók Országos Szövetsége (UNSAR).