Dolgozó nők

2024. március 6., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A női munkavállalók átlagbére meghaladta a férfiakét Romániában – írja az Agerpres a munkaügyi minisztérium közleménye alapján.

  • Fotó: Ferencz Csaba
    Fotó: Ferencz Csaba

Eszerint februárban a női munkavállalók bruttó átlagbére 6026 lej volt, a férfiaké pedig 5804 lej. A tárca tájékoztatása szerint első alkalommal történik meg Romániában, hogy a női munkavállalók többet keresnek a férfiaknál. Az elmúlt években a női munkavállalók száma is jelentős mértékben nőtt. Februárban 3,315 millió nőkkel kötött munkaszerződést tartottak nyilván az országban, míg tíz évvel korábban, 2014 márciusában 2,823 millió volt a nők által aláírt munkaszerződések száma. A szakminisztérium adatai szerint a vezető beosztásban dolgozó nők száma 30 százalékot meghaladó arányban emelkedett az elmúlt évtizedben. Jelenleg 243 013 nő dolgozik vezető munkakörben, míg tíz évvel korábban 178 027 volt a számuk.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1522
szavazógép
2024-03-06: Pénz, piac, vállalkozás - :

Informatikai központ Kolozsváron

Kolozsváron nyit informatikai központot a BMW Group, ebből a célból a német autógyártó vegyes vállalatot hoz létre az NTT Data Románia informatikai céggel – írta a Ziarul Financiar a cég közleménye alapján.
2024-03-06: Riport - :

Az a szerencsém, hogy szeretem a szakmámat

„2019-ben végeztem a kertészmérnöki szakon Marosvásárhelyen, az egyetemi kalappal a fejemen aztán el kellett gondolkodnom, hogy mit kezdek majd az életemmel. Beiratkoztam a mesteri képzésre Kolozsvárra az agrobusiness szakra, amely szorosan kapcsolódott az alapképzésen tanultakhoz. Mindemellett betekintést nyerhettem a pályázatok írásába, ami szintén a hasznomra vált később, hiszen a disszertációs dolgozatom egy konkrét pályázatnak íródott a ribizliter­mesztéssel kapcsolatosan, amelyet fél évvel később meg is nyertem. Azóta ezt próbálom a munkahelyem mellett több-kevesebb sikerrel művelni.” Tókos Huba baróti kertészmérnök engedett betekintést mindennapjaiba, valamint a tavaszi kertészkedés rejtelmeibe a gyümölcsfák és ribizlibokrok terén, továbbá beszámolt terveiről is.