VidékfejlesztésVáratlan pályázati lehetőség

2024. március 12., kedd, Gazdakör

Mivel nem fogyott el a 2021–2022-es átmeneti időszakra Romániának pályázatokra biztosított 3 milliárd euró, most újabb kiírást terveznek a 4.1-es és 17.1-es intézkedéseknél, az első a gazdaságok korszerűsítését szolgálja, a második keretében a biztosításra költött összegek egy részét téríti meg a pályázat kiírója.

  • Ismét szó lehet egyszerű gépvásárlásról. Albert Levente felvétele
    Ismét szó lehet egyszerű gépvásárlásról. Albert Levente felvétele

A megyei vidékfejlesztési hivataltól kaptuk az információt, hogy 2021–2022-re – melyek átmeneti éveknek számítottak a vidékfejlesztési programok hétéves időszakában – az unió külön összeget határozott meg a tagországoknak az APIA-s támogatások és a vidékfejlesztési pályázatok kifizetésére. Románia utóbbira valamivel több mint 3 milliárd eurót költhetett el, de a meghirdetett intézkedéseknél nem fogyott el a teljes összeg. Annak érdekében, hogy ne vesszenek el a jóváhagyott alapok, a mezőgazdasági minisztérium vezetősége, a vidékfejlesztési tervért felelő lebonyolító hatóság és az országos ügynökség (AFIR) most újabb kiírást tervez a 4.1-es és 17.1-es kódjelű intézkedéseknél.

A gazdaságok korszerűsítésére irányuló 4.1 intézkedésnél 2021. október 25-től lehetett pályázni, a pályázható összeg 760 millió euró volt. Akkor nyolc különböző altémára lehetett támogatást kérni, a teljes összeget is nyolcfelé osztották. Sorin Moise államtitkár a nemzeti tévéadó Agrárstratégia műsorában március 6-án elmondta, 250 millió euró körüli összeg maradt meg, amit kiírnának áprilistól a P4.1.1 alintézkedésnél, mely az Egyszerű mezőgazdaságigép- és öntözőberendezés vásárlásának támogatása a növénytermesztésben, kivéve a zöldség- és burgonyatermesztő gazdaságokat nevet viseli. Az államtitkár szerint az unió is beleegyezett a kiírásba, a pályázási feltételek ugyanazok lesznek, mint a 2021-es kiírásnál.

A 250 millió eurós keretösszeget megosztják, 50 millió euróra a cukorrépa-termesztők pályázhatnak, a támogatás felső határa 1 millió euró lehet. A növénytermesztők 200 millió euróra pályázhatnak, a támogatás maximális értéke 400 000 euró. Az államtitkár szerint a támogatás intenzitása 70 százalékos lesz, tehát a pályázó részéről 30 százalékos önrész szükséges. Florin Moise közölte, hogy rövid időn belül kidolgozzák a pályáztatás részleteit és nyilvánosságra hozzák.

Ugyancsak júliustól az AFIR újraindítja a 17.1-es intézkedés pályázhatóságát, a pályázható összeg 28,7 millió euró. Az intézkedés lényege, hogy a biztosítótársaságoknak kifizetett biztosítási díj 70 százalékát a gazdaság méretétől függetlenül a vidékfejlesztési ügynökség visszatéríti a pályázónak. A feltételrendszer szerint a pályázónak valamelyik biztosítótársaságnál a teljes gazdaságát vagy valamely kultúrájának összes területét, illetve állatait be kell biztosítania szárazság, forróság, árvíz, jég, kora vagy késő tavaszi fagy, vihar, nagy erősségű záporok, hosszan tartó túlzott csapadék, valamint a karanténlistán szereplő növényi és az intézkedés leírásánál szereplő mellékletben felsorolt állatbetegségek okozta károk esetére.

Az intézkedésre pályázhatnak magánszemélyek és mezőgazdasági vállalkozások egyaránt. Az igénylőnek az őszi, tavaszi kultúrákra, ültetvényre a szerződésben a fentebb említett károkozók legalább egyikére kell szerződést kötnie. A növénytermesztésben a támogatás csak a megfelelő kultúrákra kötött biztosítások esetében kifizethető (tavaszi vagy őszi kultúrák), és a szerződésnek érvényesnek kell lennie egészen a betakarításig, vagyis egy teljes gazdasági évre.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2024-03-12: Szabadidő - :

A nap fotója

2024-03-12: Gazdakör - Incze Péter:

Termelői csoportok támogatása

A megyei vidékfejlesztési hivataltól kaptuk az információt, hogy az országos ügynökség honlapjára feltöltötték és közvitára bocsátották a termelői csoportok megalakításának és működésének támogatását szolgáló DR 33-as intézkedés ideiglenes pályázati füzetét. Az érdekeltek március 16-ig küldhetik el észrevételeiket, módosító javaslataikat az AFIR-hoz.