Termelői csoportok támogatása

2024. március 12., kedd, Gazdakör

A megyei vidékfejlesztési hivataltól kaptuk az információt, hogy az országos ügynökség honlapjára feltöltötték és közvitára bocsátották a termelői csoportok megalakításának és működésének támogatását szolgáló DR 33-as intézkedés ideiglenes pályázati füzetét. Az érdekeltek március 16-ig küldhetik el észrevételeiket, módosító javaslataikat az AFIR-hoz.

  • Alapvető feltétel a közös értékesítés. Albert Levente felvétele
    Alapvető feltétel a közös értékesítés. Albert Levente felvétele

A törvényes rendelkezések értelmében igényelhetik a termelői csoport elismervényt a mezőgazdasági cégek, egyesületek és alapítványok, társasok és mezőgazdasági szövetkezetek. Jó lenne, ha minél több, a megyében megalakult szövetkezet pályázna (közel 40 ilyent jegyeztek be Háromszéken), hiszen a gazdaságok korszerűsítésénél (4.1-es intézkedés) sikeresen pályázott szövetkezetek, illetve ezek tagjai az idevágó törvényes rendelkezések értelmében mezőgazdasági termelésük több mint felét a szövetkezeten keresztül kell hogy értékesítsék, a pályázó termelői csoportok pedig éppen a közösen értékesített termények, termékek értéke szerint kaphatnak évenkénti támogatást.

A termelői csoport elismervény megszerzésében első lépésként a megyei mezőgazdasági igazgatóságon kell jelentkezni (Sepsiszentgyörgyön az Állomás negyedi Termés utcában), ahol felvilágosítást kaphatnak, milyen iratokat kell letenniük, majd a dossziék összeállítása után az igazgatóság küldi el azokat a minisztériumba. A termelői csoport elismervény megszerezhető a mezei növénykultúrákban, a zöldségtermesztésben és az állattenyésztésben.

A pályázat nem önrészes, a támogatás maximális értéke évente 100 000 euró. A támogatást öt éven keresztül kapja a termelői csoport, az eladástól függően. Első évben a közösen eladott termények, termékek értékének 10 százaléka igényelhető, a második évben 8 százaléka, majd a következő években 6, 5, illetve 4 százaléka.

A megyében jelenleg 13 termelői csoport működik. Az előző években többen is pályáztak termelői csoport megalakításának támogatására, sikeres volt (hogy csak néhányat említsünk) a bölöni, az ajtai és a vargyasi állattenyésztők egyesülete, az árkosi mezőgazdasági társas. Legutoljára a Csernátoni Farm nevű cég ismertette el magát termelői csoportként is, és pályázott sikeresen. Mivel nagy volt az áruforgalmuk, öt éven keresztül kapták a maximális 100 000 eurós évenkénti támogatást.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1522
szavazógép
2024-03-12: Gazdakör - Incze Péter:

Váratlan pályázati lehetőség (Vidékfejlesztés)

Mivel nem fogyott el a 2021–2022-es átmeneti időszakra Romániának pályázatokra biztosított 3 milliárd euró, most újabb kiírást terveznek a 4.1-es és 17.1-es intézkedéseknél, az első a gazdaságok korszerűsítését szolgálja, a második keretében a biztosításra költött összegek egy részét téríti meg a pályázat kiírója.
2024-03-12: Gazdakör - :

Április 4-én indul az igénylés

A mezőgazdasági minisztérium honlapjára múlt szerdán felkerült a terület­alapú támogatási kérések letevésének időszakát és a feltételrendszert szabályozó miniszteri rendelet tervezete.