SepsiszentgyörgyÓriásberuházás az ipari parkban

2024. március 15., péntek, Közélet

A szépmezői ipari park eddigi legnagyobb befektetését készül megvalósítani az elkövetkező két évben a fél évszázados múltra visszatekintő magyarországi Xanga Investment & Development cégcsoport. Az ipari, logisztikai és szolgáltató létesítmények kialakításával, fejlesztésével foglalkozó csoport 15 millió eurós beruházást tervez a Sepsiszentgyörgy melletti létesítmény területén két több ezer négyzetméteres multifunkcionális csarnok formájában, melyek elsősorban ipari termelést folytató vállalatok számára jelenthetnek megfelelő terepet üzemük, gyáruk beindítására.

  • A multifunkcionális csarnokok látványterve. Fotó: Xanga Investment & Development / Sepsiszentgyörgy Önkormányzata
    A multifunkcionális csarnokok látványterve. Fotó: Xanga Investment & Development / Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

A beruházást, mely a park egyik legértékesebb, a főút mentén elterülő, legnagyobb parcelláján, 4,3 hektáron valósul meg, tegnap ismertette Herdon István, a Xanga csoport vezérigazgatója, Szőcs Endre, a Xanga cég romániai ügyvezető igazgatója, valamint Antal Árpád polgármester, Miklós Zoltán parlamenti képviselő és Petroczki Géza, a SepsiPARK igazgatója. A tájékoztatón kiderült, hogy a cégcsoport érkezésével a szépmezői létesítmény kihasználtsága eléri a 66 százalékot, 23-ra nőtt a parkban területet bérlő vállalkozások száma. Amint azt Miklós Zoltán is hangsúlyozta, 2018-tól sikerült érdembeli eredményeket elérni, és a koronavírus-járvány és más hátráltató tényezők ellenére most ott tartanak, hogy a park kétharmada be van lakva, illetve bővítésben is gondolkodhatnak.

Antal Árpád felidézte, hogy nagyjából három éve zajlanak az egyeztetések a cégcsoporttal. Az óriásvállalatnak Debrecenben található a székhelye, ők a legnagyobb magyarországi magántulajdonú ipari park létrehozói, illetve a debreceni repteret is ők fejlesztették, melyet most a magyar állammal közösen kisebbségi tulajdonosként birtokolnak. Az egyik legjelentősebb anyaországi ipari ingatlanfejlesztőről van szó, így elmondható, hogy „bizonyos értelemben kifogták az aranyhalat”. 

Herdon István a 25 éves múltra visszatekintő cégcsoportról osztott meg részleteket: elsősorban az ipari infrastruktúra fejlesztése terén tevékenykednek, de esetükben ez nem csak közmű-infrastruktúrát jelent, hanem multifunkcionális csarnokokat, inkubátorokat is létrehoznak. Olyan létesítményeket terveznek, melyekbe a beruházók rövid idő alatt berendezkedve elkezdhetik a termelést, gyártást. Az anyaországi tapasztalat azt mutatja, hogy két-három hónap alatt megtörténhet a berendezkedés, indulhat a termelés, míg egy zöld- vagy barnamezős beruházás esetén ez évekbe telhet. Ami Sepsiszentgyörgyöt illeti, úgy jártak el, ahogy más magyarországi települések esetében is ahonnan megkeresték őket gazdaságfejlesztési ötletekért: felmérték, hogy milyen beruházást érdemes idehozni, mi az, ami a város, a régió sajátosságainak megfelel, s milyen segítséget tud nyújtani ehhez a cégcsoport. Ezek nyomán alakult ki az elképzelés, hogy az ipari parkban inkubátornak megfelelő csarnokokat hozzanak létre, amelyek termelésben érdekelt nagybefektetők számára lennének alkalmasak. Sepsiszentgyörgyön ugyanis a megfelelő szaktudású, a termelésben, gyártásban alkalmazható humán erőforrás is megvan. A beruházás első szakaszában egy öt-, illetve egy hatezer négyzetméteres csarnok épül meg, a kivitelezés 12–15 hónapot vesz igénybe. Herdon István szerint egy nemzetközi termelésben, gyártásban tevékenykedő befektetőt mindenképp szeretnének bevonzani. A vezérigazgató azt is jelezte, hogy a szépmezői ipari park szerinte felkészült arra, hogy nagybefektetőket fogadjon, és az ő beruházásuk révén ennek egy plusz lendületet tudnak adni. Herdon István arról is beszélt, hogy a cégcsoport első romániai beruházása Kolozsváron valósult meg, ott egy startup vállalkozásoknak szánt inkubátorházat hoztak létre.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1817
szavazógép
2024-03-15: Világfigyelő - :

Orbán Viktor: A magyar szabadság őrtüzeinek fénye ma is messzire látszik

„Orbán Viktor miniszterelnök levelet intézett a külhoni magyarokhoz, melyet szerte a Kárpát-medencében és a nagyvilágban felolvasnak a március 15-i nemzeti ünnepünk alkalmából tartott rendezvényeken” – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke, kiemelve az írásból: nemzeti önállóságunkból senki barátságáért vagy fenyegetésére egy hajszálnyit sem engedhetünk.
2024-03-15: Közélet - Iochom István:

Összefonódik egyén és közösség sorsa (A Nyergestető hőseire emlékeztek)

Tegnap huszonnegyedik alkalommal ünnepelt együtt a kézdivásárhelyi Apor Péter Szakközépiskola és a kászonújfalusi Tuzson János-testvériskola. A két tanintézmény tanulói és pedagógusai, valamint a község világi és egyházi elöljárói előbb Kászonújfaluban a világháborús hősök emlékművénél rótták le kegyeletüket az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc hősei emléke előtt, majd közösen vonultak a Nyergestetőre.