Orbán Viktor: A magyar szabadság őrtüzeinek fénye ma is messzire látszik

2024. március 15., péntek, Világfigyelő

„Orbán Viktor miniszterelnök levelet intézett a külhoni magyarokhoz, melyet szerte a Kárpát-medencében és a nagyvilágban felolvasnak a március 15-i nemzeti ünnepünk alkalmából tartott rendezvényeken” – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke, kiemelve az írásból: nemzeti önállóságunkból senki barátságáért vagy fenyegetésére egy hajszálnyit sem engedhetünk.

  • Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Karmelita kolostorban. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher
    Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Karmelita kolostorban. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

„1848-ban a magyar nemzet a szabadság zászlóvivője lett. A márciusi ifjak nemcsak felelős kormányt, a cenzúra eltörlését és törvény előtti egyenlőséget követeltek, de arra is vágytak, hogy végre olyan Európában élhessenek, amelynek nemzetei együtt, egymás mellett, nem pedig egymás romjain akarnak emelkedni. Hitték: a szabadság nem önmagáért való, és végképp nem az erősebbek szabadsága a gyengébbek, a többségé a kisebbség felett, hanem mindenekelőtt arra szolgál, hogy általa béke, biztonság és jólét teremjen minden embernek. Személyes véráldozatukkal megpecsételt szellemi örökségként hagyták ránk, hogy nemzeti önállóságunkból senki barátságáért vagy fenyegetésére egy hajszálnyit sem engedhetünk” – fogalmazott ünnepi levelében a miniszterelnök.

Orbán Viktor kiemelte: „A magyar szabadság őrtüzeinek fénye ma is messzire látszik. Hirdeti, hogy mi, magyarok kérjük, követeljük vissza azt a szabad, méltóságteljes és erős Európát, amely békét tudott tartani a saját földjén, és határozottan kiállt minden olyan nyílt vagy burkolt törekvéssel szemben, amely őshonos kisebbségei nyelvének, kultúrájának felszámolására tört.”

Legyen béke, szabadság és egyetértés! – zárta levelét a kormányfő.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1817
szavazógép
2024-03-15: Belföld - :

Soós Zoltán ismét függetlenként indul (Marosvásárhely)

Új várost építünk! mottóval jelentette be Soós Zoltán Marosvásárhelyen, hogy független jelöltként szerezne újabb polgármesteri mandátumot.
2024-03-15: Közélet - Nagy D. István:

Óriásberuházás az ipari parkban (Sepsiszentgyörgy)

A szépmezői ipari park eddigi legnagyobb befektetését készül megvalósítani az elkövetkező két évben a fél évszázados múltra visszatekintő magyarországi Xanga Investment & Development cégcsoport. Az ipari, logisztikai és szolgáltató létesítmények kialakításával, fejlesztésével foglalkozó csoport 15 millió eurós beruházást tervez a Sepsiszentgyörgy melletti létesítmény területén két több ezer négyzetméteres multifunkcionális csarnok formájában, melyek elsősorban ipari termelést folytató vállalatok számára jelenthetnek megfelelő terepet üzemük, gyáruk beindítására.