Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyeztető Fóruma

2024. március 19., kedd, Gazdakör

A Székely Gazdaszervezetek Egyesülete (SZGE) március 21-én Szovátán rendezi meg a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyeztető Fórumát. Több mint kétszáz székelyföldi gazdaszervezet képviselőire számítanak, összefogva a Hargita, Kovászna és Maros megyei magyar gazdák által alkotott társulásokat. A fórumra partiumi, bánsági és belső-erdélyi szervezetek képviselői is meghívást kaptak, s jelen lesz többek között Nagy István, Magyarország agrárminisztere.

  • Magyarország agrárminiszterét is várják Szovátára. Fotó: Facebook / Nagy István
    Magyarország agrárminiszterét is várják Szovátára. Fotó: Facebook / Nagy István

„A gazdálkodók az elmúlt időszakban is számos nehézséggel néztek szembe, melyek nagyban befolyásolták mindennapi tevékenységüket. Láthattuk, hogy Európa-szerte egyedi módon próbálták képviselni nézeteiket és javaslataikat. Napról napra egyre fontosabb szerepe van a közösség erejének, így kulcsfontosságú, hogy közösen képviseljük a gazdálkodók érdekeit és élhető megoldásokat javasoljunk problémáikra” – írja az esemény beharangozójában Becze István, a SZGE elnöke.

A március 21-i fórumon meghozott döntésekkel nemcsak a székelyföldi falugazdász-hálózat működését kívánják még hasznosabbá tenni, hanem a megfogalmazott irányelvekkel szeretnék alakítani a jövőbeni európai uniós szabályozási rendszert, valamint a nemzeti szintű támogatási formákat. A fórumra a székelyföldi szervezetek mellett a partiumi, bánsági és belső-erdélyi szervezetek képviselői is meghívást kaptak, ezáltal pedig lehetőség nyílik egységes, Erdély-szintű javaslatok megfogalmazására.

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott progamtervezet szerint plenáris előadást tart Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke, Fülöp László Zsolt, Szováta város polgármestere, Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke, Jakab István, a MAGOSZ elnöke, az Országgyűlés alelnöke,  Nagy István, Magyarország agrárminisztere.

Két kérdésben zajlik kerek­asztal-beszélgetés: az első a Magyar EU-elnökség mint lehetőség a közös agrárpolitika módosítására, melyen részt vesz Nagy István és Jakab István, valamint Vincze Loránt és Winkler Gyula európai parlamenti képviselő; a második címe A romániai agrárszabályozási és támogatási rendszer módosítási javaslatai, melyen a résztvevők: Könczei Csaba, Magyar Loránd és Kolcsár Károly parlamenti képviselők, Tánczos Barna szenátor, Barabási Antal Szabolcs állattenyésztési mérnök, volt mezőgazdasági államtitkár.

Hazai és magyaroszági szakemberek részvételével nyolc szekcióülésre is sor kerül: Szarvasmarhatenyésztés, Méhészet, Zöldség-, gyümölcs-, gyógy- és dísznövénytermesztés, Növénytermesztés, Sertéstenyésztés, Erdő- és vadgazdálkodás, Biogazdálkodás, Juh- és kecsketenyésztés.

A fórumra a részvételi szándékot ma 12 óráig az office@szekelygazda.ro e-mail-címen kell jelezni, bármilyen kérdés esetén Sikó László falugazdászhoz lehet fordulni a 0741 512 473-as telefonszámon. (i.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1522
szavazógép
2024-03-19: Szabadidő - :

A nap fotója

2024-03-19: Gazdakör - Incze Péter:

A silókukorica hektáronkénti támogatása

Idéntől a szarvasmarha-tenyésztők egy új típusú APIA-s támogatást igényelhetnek a silókukoricára. A jövedelemhez csatolt közvetlen támogatás az uniós jóváhagyás után múlt év végén bekerült a vidékfejlesztési stratégiába is.