A silókukorica hektáronkénti támogatása

2024. március 19., kedd, Gazdakör

Idéntől a szarvasmarha-tenyésztők egy új típusú APIA-s támogatást igényelhetnek a silókukoricára. A jövedelemhez csatolt közvetlen támogatás az uniós jóváhagyás után múlt év végén bekerült a vidékfejlesztési stratégiába is.

  • Fotó: Pixabay
    Fotó: Pixabay

A támogatást azok az állattenyésztők igényelhetik, akik bizonyítani tudják, hogy a silókukorica hektárjára megvan a három számosállattal való leterheltség, vagyis a gazdaságban legalább háromszor annyi tehén, illetve számosállatra átszámolt egyéb szarvasmarha van, mint ahány hektár silókukorica. A fejőstehén 1 számosállatot jelent, az 1 év alatti borjú 0,4, az egy és két év közötti növendék 0,7, a két év feletti vemhes üsző 0,8, a két év feletti bika 1, a húshasznú tehén 0,8 számosállatnak felel meg. A támogatás értéke 230 euró lesz hektáronként.

Az új támogatás neve PD 26, és kifizetése bizonyos feltételekhez kötött. A napokban került nyilvánosságra a feltételrendszer. Eszerint a silótámogatásra az jogosult, aki a területalapú támogatást is igényli, vagyis egy hektárnál nagyobb szántóterülettel rendelkezik, bizonyítottan hektáronként legkevesebb 18 tonna átlag zöldtömeg-termést ér el, az állatok szerepelnek az állategészségügyi hatóság adatbázisában, a gazdaság állategészségügyi kóddal rendelkezik, és biztosított a 3 számosállat a silókukorica hektárjára. Ugyanakkor bizonyítani kell, hogy a silókukoricát a gazdaságban az állatok takarmányozására használják fel.

A támogatást igénylő gazda csak zárolt, minőségileg elismert vetőmagot használhat, és a vásárlás, valamint a vetőmag minőségi bizonylatát is be kell mutatni a kifizetési ügynökségnél. A hektáronkénti vetőmag legkevesebb 15 kilogramm lehet.

Ugyanakkor a feltételrendszerben meghatározták az állatok silófogyasztását is, egy tehén 12 600 kilót fogyaszt el egy év alatt, egy vemhes üsző 9000 kilót, a 12 és 18 hónap közötti növendék 7200 kilót, a 6 és 12 hónap közötti növendék pedig 5400 kilót. A hízómarháknál a fogyasztás egyedenként évente 10 800 kilogramm.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1817
szavazógép
2024-03-19: Gazdakör - :

Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyeztető Fóruma

A Székely Gazdaszervezetek Egyesülete (SZGE) március 21-én Szovátán rendezi meg a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyeztető Fórumát. Több mint kétszáz székelyföldi gazdaszervezet képviselőire számítanak, összefogva a Hargita, Kovászna és Maros megyei magyar gazdák által alkotott társulásokat. A fórumra partiumi, bánsági és belső-erdélyi szervezetek képviselői is meghívást kaptak, s jelen lesz többek között Nagy István, Magyarország agrárminisztere.
2024-03-19: Gazdakör - Incze Péter:

Állattenyésztők pályázatai a megyében

A megyei vidékfejlesztési hivataltól kapott információk szerint az állattenyésztési ágazat fejlesztésére a megyéből összesen 26 pályázatot tettek le, ebből négy pályázat építkezést is magában foglal, 22 pályázó az állattenyésztésben és a takarmánytermesztésben használatos gépeket vásárolna az elnyert támogatásból.