Működik a marosludasi cukorgyár

2024. március 19., kedd, Gazdakör

A nemzeti televízióadó Agrárstratágia című műsorának meghívottja március 11-én a halódó ludasi cukorgyárat tavaly megvásároló Mihaela Neagu volt. Mint elmondta, ebben az évben több mint 500 cukorrépa-termesztővel kötöttek szerződést, nagy többségben az erdélyi megyékből, a szerződött terület pedig 8800 hektár.

  • Fotó: Pixabay
    Fotó: Pixabay

A cukorrépa átvételi ára 41 euró lesz tonnánként, a tulajdonosnő szerint ez az uniós országokban is hasonló. Viszont a cukor eladási árát az olcsó ukrán áru nálunk leverte, miközben az uniós országok a csomagolt cukor tonnáját 900 euróért érté­kesítik.

A 2023 és 2027 közötti nemzeti vidékfejlesztési stratégiában a cukorrépa kiemelt helyet foglal el, külön támogatásban részesül, ami a PD 16 kódszámot viseli, és értéke 900 euró körüli hektáronként. A támogatás kifizetésénél feltétel, hogy a gazdálkodó bizonyítsa a minősített vetőmag használatát, biztosítsa a legalább hat növényt négyzetméterenként, és kössön szerződést a termés átvételére valamely feldolgozóval. (i. p.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1523
szavazógép
2024-03-19: Gazdakör - Incze Péter:

Állattenyésztők pályázatai a megyében

A megyei vidékfejlesztési hivataltól kapott információk szerint az állattenyésztési ágazat fejlesztésére a megyéből összesen 26 pályázatot tettek le, ebből négy pályázat építkezést is magában foglal, 22 pályázó az állattenyésztésben és a takarmánytermesztésben használatos gépeket vásárolna az elnyert támogatásból.
2024-03-19: Belföld - :

A legfelsőbb bírósághoz fordult az ellenzék (Egyesült Jobboldal Szövetség)

Nem indulhat a június 9-i helyhatósági és EP-választásokon a Mentsétek meg Romániát Szövetségből (USR), a Népi Mozgalom Pártjából (PMP) és a Jobboldal Erejéből álló Egyesült Jobboldal Szövetség (ADU) – erről vasárnapi ülésén döntött a Központi Választási Iroda (BEC). Az ellenzéki politikusok „politikai agressziónak” minősítették a döntést és bejelentették, hogy a legfelsőbb bíróságon támadják meg a határozatot.