Állattenyésztők pályázatai a megyében

2024. március 19., kedd, Gazdakör

A megyei vidékfejlesztési hivataltól kapott információk szerint az állattenyésztési ágazat fejlesztésére a megyéből összesen 26 pályázatot tettek le, ebből négy pályázat építkezést is magában foglal, 22 pályázó az állattenyésztésben és a takarmánytermesztésben használatos gépeket vásárolna az elnyert támogatásból.

  • A megyéből túlnyomó részt szarvasmarha-tenyésztők pályáznak. Fotó: Pixabay
    A megyéből túlnyomó részt szarvasmarha-tenyésztők pályáznak. Fotó: Pixabay

Az állattenyésztés fejlesztésére 224,6 millió eurót szánnak, a kiírás tavaly december 20-án indult, a pályázatok letevésének határideje április 30. A teljes összeget ágazatonként megosztották, a legtöbb pénzt a sertéstenyésztők kapják (98,8 millió eurót), a szarvasmarha-tenyésztők 67,4 millió,  a juh- és kecsketartók 15,7 millió, a háztáji szárnyast és egyéb állatot nevelők, valamint a méhészek 22,4 millió, a tojótyúkfarmok a feljavított zárt ketreces tartásra és a szabad tartásos átállásra 22,2 millió euróra pályázhatnak.

Néhány alösszetevőnél már elfogyott a pénz, és az országos ügynökség (AFIR) számítógépes rendszere nem engedi további pályázatok feltöltését. Így február 5-től nem fogadnak pályázatot  a szarvasmarhatelepek korszerűsítésére, melyre 299 pályázatot tettek le 241,9 millió euró értékben, tehát 359 százalékos a túligénylés. A támogatás maximális értéke egyszerű gépvásárlás esetén 300 ezer euró, de ha építkezést, illetve istállókorszerűsítést célzó berendezések vásárlását tűzte ki a pályázó, akkor 2 millió euró.

A megyében letett 26 pályázatból 21 fejőstehenes, 2 húsmarhás, 2 juhos és 1 sertéses. Négy pályázat építkezést is magában foglal, egy gidófalvi cég a környezetvédelmi normáknak megfelelő trágyatárolót és komposztálót szeretne építeni (az igényelt támogatás 880 ezer euró), Miklósváron és Bodokon új fejőstehénfarmot szeretnének építeni (1,2, illetve 1,7 millió euró az igénylésük), a lemhényi sertéstenyésztő cég az istállót szeretné bővíteni (1,9 millió eurót kér). A gépvásárlást tervező 22 pályázó mindenike a maximális 300 ezer eurós támogatást igényli.

Elfogyott a pályázható keretösszeg a juhos gazdaságok korszerűsítésénél is, ahol 40 pályázatot fogadtak 32 millió euró értékben, a pályázható összeg 15,7 millió euró volt. A megyéből két pályázatot tettek le, egy kovásznai és egy hidvégi juhos gazda a géppark­ját szeretné korszerűsíteni. A megyei vidékfejlesztési hivatalnál megtudtuk, hogy a szakemberek rövidesen elkezdik az elbírálást, egyelőre a fiatal gazdák megtelepedésének támogatásánál ellenőrzik a pályázatokat, ezek elbírálását március 20-ig kell befejezniük.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1522
szavazógép
2024-03-19: Gazdakör - Incze Péter:

A silókukorica hektáronkénti támogatása

Idéntől a szarvasmarha-tenyésztők egy új típusú APIA-s támogatást igényelhetnek a silókukoricára. A jövedelemhez csatolt közvetlen támogatás az uniós jóváhagyás után múlt év végén bekerült a vidékfejlesztési stratégiába is.
2024-03-19: Gazdakör - :

Működik a marosludasi cukorgyár

A nemzeti televízióadó Agrárstratágia című műsorának meghívottja március 11-én a halódó ludasi cukorgyárat tavaly megvásároló Mihaela Neagu volt. Mint elmondta, ebben az évben több mint 500 cukorrépa-termesztővel kötöttek szerződést, nagy többségben az erdélyi megyékből, a szerződött terület pedig 8800 hektár.