TurizmusÖtmilliárd egy év alatt

2024. március 20., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A hazai turisztikai szálláshelyeken megszálló külföldi turisták tavaly összesen több mint ötmilliárd lejt, átlagosan 2675 lejt költöttek személyenként, míg az érkezők több mint fele (50,6 százaléka) magáncélból utazott az országba – közölte az Országos Statisztikai Intézet (INS).

  • Tengerparti szállodák – kevés külföldi keresi fel. Fotó: Ferencz Csaba
    Tengerparti szállodák – kevés külföldi keresi fel. Fotó: Ferencz Csaba

A hivatalos statisztika szerint az elmúlt év során közel kétmillió (1 958 000) külföldi turista szállt meg valamelyik bejegyzett szálláshelyen, ez még mindig mintegy negyedével kevesebb, mint a világjárvány előtti 2019-es évben.

A külföldi turisták kiadásai összesen 5,239 milliárd lejt tettek ki, ami 2674,80 lejt jelent személyenként. A Romániába érkező külföldi turisták 50,6 százaléka magáncélú látogatásra érkezett, költségeik az összes kiadás 44,8 százalékát tették ki. Az üzleti céllal megszállók az érkezők 49,4 százlékát jelentették, költségeik az összbevétel 55,2 szá­zalékát adták.

Az INS adatai azt mutatják, hogy a vizsgált időszakban a külföldi turisták közel 40 százaléka önállóan, 37,7 százaléka pedig utazási irodán keresztül szervezte meg itt-tartózkodását, 13,4 százaléka az utazás egyéb formáit (például szakszervezeteken keresztül) választotta, míg 9,6 százalék önállóan és utazási irodán keresztül is megszervezte utazását. Legtöbben repülőgéppel érkeztek (75,9 százalékuk), míg 16,7 százalék saját személygépkocsival, 5,5 százalék autóbusszal, 0,8 százalék folyami hajóval, 0,4 százalék vonattal, 0,7 százalék pedig egyéb közlekedési eszközzel (bérautó, motorkerékpár stb.) érkezett.

A külföldi turisták költségeinek csaknem fele (48,1 százaléka) a szállás árának törlesztésére ment el, az éttermekben és bárokban a költségeik 17,7 százalékát hagyták, bevásárlásra pedig 16,2 százalékát költötték.  

A statisztikai hivatal korábban közzétett adatai szerint tavaly összesen mintegy 13,6 millió turistát regisztráltak Romániában, 10 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, vagyis az elszállásolt turisták csupán 15 százaléka volt külföldi illetőségű. A turisztikai céllal külföldre utazó romániaiak száma eközeben meghaladta a 19 milliót (19,4 millió személy). A szálláshelyek nettó kihasználtsága 30,7 százalékos volt (beleértve az apartmanokat és a kiadó szobákat is), ami 1,3 százalékponttal magasabb 2022-hez képest. Az átlagos tartózkodási idő 2,1 nap volt mind a hazai, mind a külföldi turisták esetében.

 

Turizmus máshol

2023-ban Magyarországra 49,4 millió külföldi turista érkezett (6,6 százalékkal több, mint egy évvel korábban). A látogatásokhoz kapcsolódó kiadások összege 3137 milliárd forintot tett ki (mintegy 40 milliárd lej), s az előző évhez mérten 36 százalékkal emelkedett.

Törökország, a világ egyik legfontosabb turisztikai célpontja tavaly 56,7 millió külföldi turistát fogadott, 10 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A török szakminisztérium adatai szerint az ország idegenforgalmi bevételei 2022-hez képest 17 százalékkal nőttek és elérték az 54,3 milliárd dollárt. Csak Romániából közel egymillió turista érkezett az országba.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1522
szavazógép
2024-03-20: Sport - :

Remekül kezdte az idényt Törökországban (Hegyi-kerékpározás)

Molnár Ede idén először Törökországban tette próbára magát, ahol március 17-én rendezték az Aydin MTB Cup nemzetközi hegyi-kerékpáros versenyt. A sepsiszentgyörgyi sportoló a második helyen végzett, ennek köszönhetően húsz olimpiai kvalifikációs pontot gyűjtött. A 28 éves Európa-bajnok a következő két hétben Szerbiában és Izraelben áll rajthoz, majd április végén kezdődik a Cross Country Eliminator (XCE) világkupa-sorozat.
2024-03-20: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Roncsautóprogram újratöltve

Bár kissé ellentmondásos bejelentésekkel kísérve, tegnap reggel újraindult a roncsautóprogram idei kiadásának első szakasza. A másodikat tervek szerint augusztus 19-én indítják. A használt autókat – attól függően, hogy milyen új gépjárművet vásárolunk – két alprogram keretében lehet értékjegyre váltani.