Roncsautóprogram újratöltve

2024. március 20., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Bár kissé ellentmondásos bejelentésekkel kísérve, tegnap reggel újraindult a roncsautóprogram idei kiadásának első szakasza. A másodikat tervek szerint augusztus 19-én indítják. A használt autókat – attól függően, hogy milyen új gépjárművet vásárolunk – két alprogram keretében lehet értékjegyre váltani.

  • Fotó: Pixabay
    Fotó: Pixabay

Az ellentmondás abból adódott, hogy a környezetvédelmi hivatal vezetője egy múlt heti sajtótájékoztatón három alpogram indulását jelentette be. A hivatal későbbi közleménye azonban már csak kettő, a Rabla Clasic és a Rabla Plus névre keresztelt programot említi, így kiderült, hogy az egyébként korábban Sepsiszentgyörgy által kezdeményezett Rabla Localra, vagyis helyi roncsprogramra a központi költségvetésből nem szántak forrásokat. Egy másik félreértés abból adódott, hogy az új, tisztán elektromos autók vásárlására igényelhető 120 ezer lejes értékjeggyel kapcsolatban a kezdeti hírek nem tisztázták, hogy azt kizárólag a települések (területi közigazgatási egységek) kaphatják, a magánszemélyeknek nincs ilyen lehetőségük.

A Hotnews hírügynökség összefoglalója szerint a Klasszikus Roncs­autó programban (Rabla Clasic) egy régi, legalább hatéves autóért 7000 lejes értékjegyet adnak, míg két használt autóért 10 ezer lejre emelkedik az összeg. Egy új autó vásárlása esetében további úgynevezett ökobónuszok járnak, vagyis egyenként 1500 lejes kedvezmény, ha a gépjármű szén-dioxid-kibocsátása nem haladja meg a 120  grammot kilométerenként, ha cseppfolyósított gázzal (GPL) is működik, illetve, ha a leadott roncsautó tizenöt évnél öregebb és legtöbb Euro3-as besorolású. Ugyanakkor 3000 lejes bónusz jár a hibridautók vásárlásánál. A megvásárolandó gépjármű értéke nem lehet nagyobb, mint 60 ezer euró.

A Roncsautó Plusz programban a selejtezésre leadott járművek számától függetlenül egy tisztán elektromos vagy hidrogénalapú üzemanyaggal működő autóra 25,5 ezer lej az értékjegy, egy hibridautóra, illetve elektromos motorkerékpárra 13 ezer lej. Az új gépjármű értéke nem haladhatja meg a 70 ezer eurót.

A Hotnews megemlíti, hogy 2023-ban a Roncsautó Plusz programban egy használt járműért még 51 ezer lej volt az értékjegy egy tisztán elektromos autó vásárlásakor, míg két használt autó után 54 ezer lejt adott az állam.

A Roncsautó Plusz programra idén egymilliárd lej, a Klasszikus Roncsautó programra pedig 300 millió lej jut a Környezetvédelmi Alap Igazgatóságának 9,7 milliárd lejes költségvetéséből, az első szakaszban ebből 180, illetve 420 millió lejt lehet elkölteni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1523
szavazógép
2024-03-20: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Ötmilliárd egy év alatt (Turizmus)

A hazai turisztikai szálláshelyeken megszálló külföldi turisták tavaly összesen több mint ötmilliárd lejt, átlagosan 2675 lejt költöttek személyenként, míg az érkezők több mint fele (50,6 százaléka) magáncélból utazott az országba – közölte az Országos Statisztikai Intézet (INS).
2024-03-20: Pénz, piac, vállalkozás - :

Államadósság

Csaknem ötven (48,9) százalékra nőtt tavaly Románia GDP-arányos államadóssága, éves szinten ez 1,7 százalékpontos növekedést jelent – írja a Ziarul Financiar a pénzügyminisztérium adatai alapján.