Államadósság

2024. március 20., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Csaknem ötven (48,9) százalékra nőtt tavaly Románia GDP-arányos államadóssága, éves szinten ez 1,7 százalékpontos növekedést jelent – írja a Ziarul Financiar a pénzügyminisztérium adatai alapján.

  • Fotó: Pixabay
    Fotó: Pixabay

2022 végén a hazai államadósság a bruttó hazai termék 47,2 százalékával volt egyenértékű, 2023 végén pedig 782 milliárd lejt tett ki, ami 116 milliárd lejes növekedést jelent az egy évvel korábbi szinthez képest. A teljes összegből 378 milliárd lejalapú, 337 milliárd euró alapú, 67 milliárd pedig dolláralapú adósság, 1 milliárd lej értékű hitelt más valutában vett fel Románia. A 2008-as világgazdasági válság óta több mint hétszeresére nőtt Románia államadóssága, a koronavírus-járvány kitörése előtti szinthez viszonyítva pedig megduplázódott. Idén Románia adósságállománya meg fogja haladni a bruttó hazai termék 50 százalékát, mivel a kormány 3,4 százalékos gazdasági növekedésre és 5 százalékos költségvetési hiányra számít.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1523
szavazógép
2024-03-20: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Roncsautóprogram újratöltve

Bár kissé ellentmondásos bejelentésekkel kísérve, tegnap reggel újraindult a roncsautóprogram idei kiadásának első szakasza. A másodikat tervek szerint augusztus 19-én indítják. A használt autókat – attól függően, hogy milyen új gépjárművet vásárolunk – két alprogram keretében lehet értékjegyre váltani.
2024-03-20: Pénz, piac, vállalkozás - :

Autóipari termelés

Az év első két hónapjában 13,6 százalékkal nőtt az autóipari termelés 2023 azonos időszakához viszonyítva – közölte a Romániai Autógyártók Egyesülete (ACAROM). A két hazai autógyárban 99 216 járművet állítottak elő az év első két hónapjában, a Dacia Automobile 61 595 személygépkocsit gyártott, a Ford Otosan pedig 37 621 darabot. 2023 azonos időszakában 87 328 autót gyártottak Romániában az ACAROM adatai szerint.