Egyre többen bírálják Izraelt

2024. március 20., szerda, Világfigyelő

Izrael éhínséget idéz elő a Gázai övezetben, a lakosság kiéheztetését háborús fegyverként használja – jelentette ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben, az Európai Humanitárius Fórumon elmondott beszédében. Közben a gázai háborúról egyeztetett telefonon Joe Biden amerikai elnök és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, ami több mint egy hónapja az első közvetlen kommunikáció a két vezető között.

  • Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt Amerikából is támadják. Fotó: Facebook / The Prime Minister of Israel
    Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt Amerikából is támadják. Fotó: Facebook / The Prime Minister of Israel

Josep Borrell a kétnapos brüsszeli rendezvényt megnyitva hangsúlyozta: elfogadhatatlan, ha civilek kiéheztetését fegyverként használják bármely háborús konfliktusban. „Gázában már nem az éhínség küszöbén állunk, hanem az éhínség közepén, amely emberek ezreit érinti” – jelentette ki, hozzátéve: a helyzetet súlyosbítja, hogy a Gázai övezetben kialakult éhínség emberi tevékenység következménye. Szavai szerint a Gázai övezet a háború előtt a legnagyobb szabadtéri börtön volt, ma pedig a legnagyobb temető. „Temetője több tízezer embernek, valamint a humanitárius jog számos legfontosabb alapelvének” – fogalmazott.

Borrell az uniós külügyminiszterek egynapos tanácskozását megelőzően közölte: a külügyek tanácsa előkészíti a tagállamok vezetőinek csütörtökön kezdődő, kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának a gázai helyzetről szóló zárónyilatkozatát, amelyben reményei szerint az Európai Tanács „ismételten és még határozottabban” szólít fel humanitárius tűzszünetre. A főképviselő megemlítette: Spanyolország és Írország azt kérte, hogy az EU függessze fel az Izraellel megkötött társulási megállapodását a humanitárius jog megsértése miatt. Ilyen felfüggesztést az Európai Bizottság javasolhat azon az alapon, hogy a társult fél megsérti a megállapodás 2. cikkét, nevezetesen a humanitárius jog és a humanitárius elvek tiszteletben tartásának kötelezettségét.

Közben hétfő este a gázai háborúról egyeztetett telefonon Joe Biden amerikai elnök és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök. A Fehér Ház közlése szerint a megbeszélés témái között a humanitárius segélyek bejuttatásának felgyorsítása, valamint az izraeli hadsereg küszöbön álló rafahi offenzívája szerepelt – ez utóbbit az Egyesült Államok csak bizonyos feltételek teljesülése esetén támogatja. Az izraeli kormányzat közleménye szerint Benjamin Netanjahu a telefonbeszélgetés során közölte az amerikai elnökkel, hogy országának eltökélt szándéka elérni minden célját Gázában, miközben biztosítja a szükséges humanitárius segítséget a palesztin terület lakosságának.

A telefonbeszélgetést megelőzte, hogy a két ország között feszültséget okozott az amerikai Szenátus demokrata többségének vezetője által múlt héten mondott beszéd. Chuck Schumer, akit a legmagasabb rangú zsidó származású választott politikusként emlegetnek, a felsőház ülésén a közel-keleti kétállami megoldásról szóló felszólalásában új választásokat és Benjamin Netanjahu leváltását sürgette. Benjamin Netanjahu vasárnap a CNN hírtelevízión helytelennek mondta, hogy egy testvéri demokráciában valaki a megválasztott vezetés lecserélését sürgesse, és hozzátette: ez Izrael saját dolga, megállapítva, hogy „Izrael nem egy banánköztársaság”.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1522
szavazógép
2024-03-20: Belföld - :

Kifogásolják a választások összevonását

Alkotmányossági kifogást emel a REPER kérésére a legfelsőbb bíróság az európai parlamenti és a helyhatósági választások összevonásáról szóló sürgősségi kormányrendelet ellen. A jogszabályt a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) is kifogásolja, mint azt tegnap közölték, rendkívüli jogorvoslati eljáráshoz folyamodva megtámadják azt az alkotmánybíróságon.
2024-03-20: Világfigyelő - :

Koalíció a harckocsikért

Lengyelország és Németország a jövő héten egy harckocsik ukrajnai szállítását biztosító nemzetközi koalíció létrehozását kezdeményezi – jelentette be Władysław Kosiniak-Kamysz lengyel nemzetvédelmi miniszter, kormányfőhelyettes a Varsó melletti Helenówban.