Koalíció a harckocsikért

2024. március 20., szerda, Világfigyelő

Lengyelország és Németország a jövő héten egy harckocsik ukrajnai szállítását biztosító nemzetközi koalíció létrehozását kezdeményezi – jelentette be Władysław Kosiniak-Kamysz lengyel nemzetvédelmi miniszter, kormányfőhelyettes a Varsó melletti Helenówban.

  • Fotó: Facebook / Volodimir Zelenszkij
    Fotó: Facebook / Volodimir Zelenszkij

Kosiniak-Kamysz a német hivatali kollégájával, Boris Pistoriusszal folytatott megbeszélést követő közös sajtóértekezleten tette a bejelentést. „Március 26-án Lengyelország és Németország társvezetőkként aktiválják az Ukrajna támogatását célzó páncélozott képességek koalícióját” – fogalmazott a lengyel politikus. Közölte: a projekthez más partnerek is csatlakoztak, köztük Nagy-Britannia, Svédország és Olaszország. A lengyel tárcavezető megerősítette: a Stratégiai iránytű elnevezésű, 2022-ben elfogadott európai uniós biztonság- és védelempolitikai cselekvési terv keretében júliustól készenléti állapotba helyezik a lengyel és a német gyors reagálású harccsoportot, amelyek külön-külön 2500 főt számlálnak. Bejelentette továbbá: május elején a lengyelországi Wrocławban megrendezik a lengyel–francia–német együttműködési csoport, az úgynevezett weimari háromszög védelmi minisztereinek találkozóját. Újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: Lengyelország nem tervezi, hogy csapatokat küldjön Ukrajnába.

Boris Pistorius közölte: Németország és Lengyelország a lőszergyártás és az ukrán fegyveres erők kiképzése terén is megerősítik együttműködésüket. Pistorius a német kormánykoalíción belüli, az ukrajnai helyzet megoldását érintő nézeteltérésekre utalva aláhúzta: az ukrajnai háború befagyasztása „végső soron csak Putyinnak segítene”. A békét meg kell teremteni, de „az nem lehet egy diktált béke”, olyan tűzszünet, illetve a konfliktus befagyasztása, amelyből „Putyin végül megerősödve kerülne ki, és akkor folytatná a konfliktust, amikor neki tetszik” – hangsúlyozta a német miniszter.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1523
szavazógép
2024-03-20: Világfigyelő - :

Egyre többen bírálják Izraelt

Izrael éhínséget idéz elő a Gázai övezetben, a lakosság kiéheztetését háborús fegyverként használja – jelentette ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben, az Európai Humanitárius Fórumon elmondott beszédében. Közben a gázai háborúról egyeztetett telefonon Joe Biden amerikai elnök és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, ami több mint egy hónapja az első közvetlen kommunikáció a két vezető között.
2024-03-20: Közélet - :

Közel hétszáz igazoltatás

A Kovászna megyei rendőrség forgalmi osztálya a közrendészet, bűnügyi rendőrség és a csendőrség munkatársaival közösen fokozott ellenőrzést végzett szombaton és vasárnap Háromszék-szerte – közölte a megyei rendőrség hétfőn.