Kőrösi Csoma Sándor emlékezeteMegújult a Csoma-sztúpa

2024. március 21., csütörtök, Élő múlt

A Kőrösi Csoma Sándor Kulturális Egyesület honlapján bukkantunk rá az alábbi tudósításra, amelyet teljes terjedelmében közlünk. Annak bizonyságul, hogy a 240 éve született nagy székely tudós emlékezete nem csupán szűkebb pátriánkban él.

  • Fotó: Baloghdi Tibor
    Fotó: Baloghdi Tibor

Vietnamban, Szaigontól (mai nevén Ho Si Minh-város) 125 km-re délkeletre, a Vung Tau félsziget déli részén található a Kőrösi Csomáról elnevezett buddhista sztúpa. A sztúpáról szóló első tudósításokat Hetényi Ernő közölte a Buddhista Intézet lapjában, 1973–74-ben. Hetényi szerint a múlt század 20-as éveiben Budapesten létesült Buddhológiai Intézet tanárának, Rudolf Petri buddhista szerzetes munkájának és a Kaliforniából érkezett Roy C. Alexander adományának köszönhetően, 1972-ben épült fel a 7 méter magas, tibeti típusú sztúpa. Egy másik Hetényi közlemény szerint 1974. január 26-án bensőséges ünnepség keretében Buddha ereklyéket helyeztek el a sztúpában. A sztúpa szomszédságában működő Kőrösi Csoma (vietnami nevén: Bo-tat Csoma) nevét viselő buddhológiai intézet – melynek aligazgatója Hetényi Ernő volt – az amerikai megszállást követő háborúban elpusztult. Az épületről Zágoni Jenő 1984-es könyvében egy fotót is közölt.

A sztúpát először Balázs Dénes földrajztudós kereste fel 1989-ben, a Bernard Le Calloc’h által szolgáltatott információk alapján. Balázs Dénes az útjáról a Földrajzi Közlemények 1991. októberi számában számolt be. A vietnami sztúpa állapotáról és környékéről 2010-ben elkeserítő leírás jelent meg egy magyar utazó blogjában (bencsikandrea.blog.hu).

Baloghdi Tibor vietnámi magyar nagykövet 2024. február 25-én, az egyesület vezetőségének címzett levelében arról számolt be, hogy 2023 márciusában kereste fel először a Vung Tau-i Kőrösi-sztúpát. Az építmény elhanyagolt állapotban volt, környezete szemetes és alig megközelíthető, állattartásra és szemétlerakónak használták. Feladatának tekintette, hogy ezt a magyarok számára fontos emlékhelyet az utókor számára megmentsék, és méltó környezetben állítson emléket Kelet-kutató tudósunknak.

Baloghdi nagykövet úr örömmel tájékoztatta az egyesületet, hogy a megye elöljáróival és a buddhista egyházzal folytatott tárgyalásainak eredményeképpen, a megye ez év februárjában felújította a Kőrösi-sztúpát. Ezzel egy időben a közvetlen környezete is rendezésre került, megtisztították a korábban felhalmozódott szeméttől, építési törmeléktől. A délkelet-ázsiai térségben egyedülálló, a magyarok számára komoly kulturális értéket hordozó, immár méltó módon felújított Kőrösi emlékhely és környezete, megfelelő állapotba került.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1761
szavazógép
2024-03-21: Sport - :

Halep vereséggel tért vissza (Tenisz)

Vereséggel tért vissza doppingeltiltása után a miami tornán Simona Halep kétszeres Grand Slam-bajnok teniszező. Csaknem másfél év kényszerszünetet követően a 32 éves román játékost kedden a spanyol Paula Badosa három játszmában múlta felül.
2024-03-21: Család - :

Elpazarolt élelmiszer

Pénteken kihirdette Klaus Iohannis államelnök az élelmiszer-pazarlás csökkentését célzó törvényt, mely lehetővé teszi, hogy a fogyasztók olcsóbban jussanak hozzá azokhoz az élelmiszerekhez, amelyek szavatossági ideje rövidesen lejár. A jogszabály a civil szervezetek számára is egyszerűsíti a nem romlandó élelmiszerek átvételét.