A Nemzet metamorfózisa

2024. március 22., péntek, Képzőművészet

Idén 35. alkalommal feleltek a háromszéki és barcasági képzőművészek a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum márciusi behívólevelére. A forradalom és innováció témakörben meghirdetett seregszemlére 39 alkotó 53 munkát küldött be.

  • Vetró András: Mi lett volna 2.
    Vetró András: Mi lett volna 2.

Egyed Ákos történész szerint egy nagy esemény történelmi jelentősége nem az érte hozott áldozatok számával, hanem a fejlődésre gyakorolt hatásával mérhető. Bár a szabadságharcot akadályozta aszály és kolera és leverte a cári és császári egyesült reakció, a magyarság legnagyobb közös vállalkozása mégsem ment csődbe, hiszen sikeresen kiharcolta a polgári jogegyenlőség és a nemzeti önrendelkezés ügyét, ami végül az önálló magyar állam fedezetét jelentette. A forradalom vívmánya, az ütőképes hadsereg nem valósulhatott volna meg a nemzet átszellemülése nélkül. A történelem gépezetét megújítani elég volt egy felfokozott pillanat, amint ész, erő, és oly szent akarat az egyéni sorsokat a közös eszmével összeforrasztva fellobbantotta a leleményesség szikráját.

Orbán Balázs is lejegyezte a metamorfózist, ahogyan üstgyártóból ágyúöntő, patikusból puskaporkészítő, átlagemberből pedig hős lett. Egyszerű és békés iparosok táborrá s gyárteleppé alakították Kézdivásárhelyt, és varázsütésre álltak elő ágyúöntöde, fegyver-, lőpor- és gyutacsgyárak. Megkondultak az ágyúk és dörrentek a harangok, a nemzet pedig egységben harcolt a hon javáért.

Ilyen emelkedett állapot a művészi alkotás is, amely alatt a forrongó gondolatok materializálódnak. A sűrített jelenlétben az egyén alárendelődik belső kényszerének, roppanásig feszül a cselekvő kéz és az örökmozgó fantázia, hogy végül rend teremjen. A változás szeizmográfja a művész, ezért hatnak rá érzékenyen az élet szerves részét fedő olyan örök titkok, mint a szerelem és a szenvedés természete, a születés misztériuma vagy az elmúlást követő rejtelem. Az innováció kelti életre azokat az ötleteket, amelyeket a kreatív elme megálmodott, s így érünk a jelen tárlathoz.

A technikai, mediális és stiláris sokszínűsége mögött önálló alkotói stratégiák és szemléletmódok állnak. A kiállított munkák témái közül két véglet szemlélteti, hogy egy innovatív ötlet lehet sorsdöntő, de visszafelé is elsülhet. Számos alkotó felel a kiállítás felhívásában megfogalmazott kérdésre – Hogyan látjuk nemzetünk legjobb énjét? –, és a válaszok, bár külsőségben eltérőek, mégis ugyanazt ismétlik: egységben. Legyen az közös kulturális emlékezet vagy vallási meggyőződés által, de erről szól a ház, a csónak, a zászló és az anya gyermekével. Az összetartozás mellett kiemelt téma az átalakulás. Vannak, akiket az anyag metamorfózisa közben feltörő energia inspirált. Közvetlen látványként hatnak távlatban a színek lüktető intenzitásával, közelebb lépve pedig a részletekbe vesző formák gazdag és aprólékos kidolgozottságával. Másokat a pillanat helyett a folyamat érdekel, a kezdeti állapotot kötik össze a végsővel, mint a Brassói Lapok útja 1849-től napjainkig vagy Alexy Lajos feltaláló egybeolvadása találmányával, az első hátultöltő katonai puskával.

Jelen tárlaton velünk van néhai Vetró-Bodoni Zsuzsa két, még ki nem állított pasztellképével. Örökség című munkája megpecsételve ad hitelességet a szabadságharc ügyének, ugyanakkor felelősségre is von a forradalom szellemiségének őrzésében.

Önvédelmi harcokat vívunk ma is, főként embernek való megmaradásunkért. Ugyanúgy szükségünk van olyan szellemi tüzérekre, akik utat törnek a legsűrűbb viaskodások sorfalai között, és képesek örökkön megújulni, mert tiszta és igazi, emberi érzelmeket követnek.

A szabadságharc emlékezete lelkesítő és mozgósító erő, ugyanakkor folytonos önreflexióra és fejlődésre késztet. Köszönet a művészeknek, hogy már 35 éve újra és újra lángra lobbantják a forradalmi fáklyát és tovább osztják fényét a múzeum kiállítótermében. Őrizzük e lángot az ünnepre készülődve!

Lénárt Tamás

Elhangzott március 10-én az Incze László Céhtörténeti Múzeum Forradalom és innováció című kiállításának megnyitóján.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1522
szavazógép
2024-03-22: Nyílttér - Pálmai Tamás:

A g-k (Békési levelek)

Napjaink történéseit nézve óhatatlanul a g betű jut eszünkbe. Miért is? Nézzük!
2024-03-22: Közélet - :

Vincze Loránt: A brüsszeli döntéshozók nagy része elszakadt a valóságtól

Az RMDSZ európai parlamenti képviselőjével eredményeiről, a gazdák által megkongatott vészharangról, Európa állapotáról és a szélsőségesség veszélyeiről beszélgettünk.