Békési levelekA g-k

2024. március 22., péntek, Nyílttér

Napjaink történéseit nézve óhatatlanul a g betű jut eszünkbe. Miért is? Nézzük!

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

A gólem alaktalan, élettelen tömeg, melyet Isten nevét tartalmazó, szájába tett cédulával agyagból változtattak élő emberi alakká. A legenda szerint mindenféle szolgálatot elvégzett. Ha a cédulát elvették tőle, ismét agyagtömeggé vált. Nekem erről a polgári körök megalakulása jutott eszembe, amikor a lesújtott, vesztes tömegből Pál apostoli mélységű beszédével a vezér kreált fantasztikusan működő szervezetet pillanatok alatt, mely lelkesen és elkötelezetten dolgozott mindaddig, amíg a hatalmukat és húsos fazekukat féltők ki nem szorították őket. Egyszerűen kiszedték szájukból a cédulát. Ennek levét isszuk ma, mert ezzel hozták akaratlanul is létre – részben az önsoraikból kikerülő – saját ellenüket, élén egy Dávidra hajazni akaró vezetővel.

Góliát az utolsó óriások egyike volt. A zsidók és a filiszteusok csatájában utóbbiak bajnokaként minden reggel kihívott egy izraeli harcost és legyőzte azt, mígnem jött a pásztorfiú, Dávid, aki hitt az Úrban, és páncél nélkül, öt kővel és egy parittyával legyőzte a népét gúnyoló óriást. Tiszta küzdelemben, tiszta eszközökkel. Mai Dávidunk kicsit önjelölt. Ha valóban akar valamit, bizonyítania kell neki.

A G7 az iparilag legfejlettebb országok csoportja vezetőinek fóruma. Gyakorlatilag a globalizáció megtestesítői. Évente találkoznak és döntenek a világ folyásáról. Igaz, vannak, akik szerint nekik is diktálnak a páholyban ülő kevesek. Tagjai: Franciaország, Németország, Japán, USA, Olaszország, Anglia és Kanada. A G8 a G7-nek és Oroszországnak a fóruma. Ma inkább virtuális a politikai működése. Ám gazdaságilag igencsak valós. A G20 a világ 19 jelentős gazdaságát és az Európai, illetve Afrikai Uniót tömörítő szervezet. A G33 egy politikai tömörülés neve, résztvevői olyan fejlődő államok, melyek összehangolják kereskedelmi és politikai tevékenységüket.

Az 5G-s mobilhálózatok a 4G-nél is jobban felpörgethetik a munkafolyamatokat, ezáltal növelhetik a profitot. Kiét? Hát elsősorban a G7 csapatáét. Közben meg hallgat és regisztrál mindent. Tesó.

Végül még egy tényállásrögzítés és egy kérdés. Tény: vannak még tiszta helyek. Békésen rend van, volt megtisztulás. Székelyföld, élén Sepsiszentgyörggyel megmutatta, milyen csodálatos, torokszorító, ha felemelt fejű, önérzetes és büszke emberek együtt ünnepelnek.

A kérdés: ha ilyen a globalizált világ, ha bekebelezne minket is, nem kellene kiűzni a saját sorainkba befészkelt kufárokat? Nem kellene kis hamucskát szórni egy-két kobakra? Nem volna jobb együtt harcolni a közös ellennel szemben? De. Bizony igen. Mert ketté nem szakadhatunk, ha élni akarunk még egész emberként. És székely-magyarként.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1522
szavazógép
2024-03-22: Nyílttér - Ferenczy L. Tibor:

A 2019-es év embere

Kezemben tartom az anyaországi Figyelő hetilap 2019. január 3–16-i számát, benne az év emberéről szóló jegyzettel. Aki nem más, mint Szijjártó Péter.
2024-03-22: Képzőművészet - :

A Nemzet metamorfózisa

Idén 35. alkalommal feleltek a háromszéki és barcasági képzőművészek a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum márciusi behívólevelére. A forradalom és innováció témakörben meghirdetett seregszemlére 39 alkotó 53 munkát küldött be.