Kopriva Nikolett: a költészet létforma

2024. március 25., hétfő, Kultúra

Kétszeresen is premier számunkra ez az esemény, Kopriva Nikolettnek ez az első könyvbemutatója Sepsiszentgyörgyön és a könyvtárunkban, és nagyon örülünk, hogy ennek helyet adhatunk – mondta elöljáróban Szonda Szabolcs, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója Kopriva Nikolett Kővé zsugorodott ország című verskötetének bemutatóján, melyet múlt szerdán este az olvasóteremben szándékoztak megtartani, de a nagy érdeklődés miatt végül átköltöztették a Gábor Áron-terembe.

  • Kopriva Nikolett és Szabó Eszter a könyvbemutatón. Albert Levente felvétele
    Kopriva Nikolett és Szabó Eszter a könyvbemutatón. Albert Levente felvétele

Szabó Eszter, az Okulusz irodalmi podcast vezetője faggatta a szerzőt a rendezvényen, örömmel nyugtázva, hogy ilyen sokan kíváncsiak voltak egy fiatal költő munkásságára, aki ráadásul csak a közelmúltban költözött Sepsiszentgyörgyre.

Örül, hogy itt élhet, és itt tartják első „tisztességes” könyvbemutatóját, hisz otthonát, a kárpátaljai Munkácsot idézi ez a város – mondta Kopriva Nikolett, hozzátéve: hegyek között, folyó mellett nőtt fel, és ez mindvégig hiányzott neki Magyarországon, ahol korábban több városban is élt. Váratlanul költözött ide 2022 novemberében, és nem csak a táj, hanem az erdélyi létforma, az emberek közvetlensége is Kárpátalját idézi számára, tehát úgy érzi: hazaérkezett.

A Kővé zsugorodott ország a második kötete, tudtuk meg a továbbiakban, majd arról vallott, hogy bár sokan természeti alkotónak tartják, a verseiben megjelenő fák, hegyek, folyók stb. valójában metafizikai elemek, melyekkel az érzéseit próbálja kifejezni. Kötődése a természethez talán gyermekkora környezete miatt ilyen erős, de később, huszonévesen a dél-alföldi tanyavilágban is élt pár évig, első kötetének versei nagyrészt ott születtek. Még 17 évesen elkerült otthonról, és tudta, hogy nem fog hazaköltözni – ez a hiányérzet határozta meg akkori verseit.

A saját anyanyelvén szeretett volna érvényesülni, Munkácson pedig egyre kevesebb magyar él, és a háború kitörése óta még kevesebb. Megszokottá vált, hogy a családok szétszakadnak, a szülők külföldön dolgoznak, az ő családtagjai is öt-hat országban szétszóródva élnek, pedig erősen kötődnek a szülőföldjükhöz, az egyre ritkább otthoni találkozásoknak mindig nagy ereje van – vallotta. Mindkét kötet borítójára az édesapja képei kerültek, aki ismert festőművész Ukrajnában, de Magyarországon és más országokban is voltak már kiállításai.

A versek visszatérő szereplőiről és motívumairól, az identitáskeresés formáiról és a kötet szerkesztéséről beszélgettek ezután, amiben oroszlánrésze volt Kopriva Nikolett férjének, Miklóssi-Szabó István sepsiszentgyörgyi írónak. Kellett egy prózaíró, hogy rádöbbenjen: valójában egy összefüggő történetet írt le a második kötet verseiben, csak meg kellett találni azok megfelelő sorrendjét. Már 2022-ben elkészült ez a könyv, de csak most adták ki, ami végül szerencsés helyzetnek bizonyult, mert a háború hatására született újabb versei más perspektívába helyezték az egész kötetet.

A saját élményeit írja, nem szokott társadalmi kérdésekkel foglalkozni a verseiben. Szerinte a költészet létforma, amihez minden eszközként szolgálhat. „A versek előttünk hevernek az utcán, ott vannak egy épületben, egy illatban, egy arcban, egy mozdulatban” – fogalmazott. Szélsőséges állapotokban azonban nem tud írni, át kell szűrnie magán az érzéseket, akár évek is eltelhetnek, amíg az élményből vers lesz.

Jelenleg abban a szerencsés helyzetben van, hogy a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként főállásban foglalkozhat versírással, meg is írta már a következő kötetét, mely a tervek szerint év végén jelenik meg. Az est során több versét is felolvasta, melyek által egy rendkívül érett lírikus szólított meg bennünket.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1522
szavazógép
2024-03-25: Sport - :

Sainz győzött Melbourne-ben, Verstappen kiesett (Forma–1, Ausztrál Nagydíj)

A vakbélműtétje után lábadozó Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte vasárnap az Ausztrál Nagydíjat, melyet a címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája műszaki hiba miatt feladott. A 29 éves Sainz pályafutása harmadik futamgyőzelmét ünnepelhette, és az elsőt Ausztráliában, ahol eddig még dobogóra sem sikerült állnia. A Ferrari kettős sikernek örülhetett, másodikként ugyanis a monacói Charles Leclerc zárt, míg a harmadik helyen Lando Norris, a McLaren brit pilótája végzett.
2024-03-25: Kultúra - Szekeres Attila:

Rangos meghívottak, összeállt a SepsiBook programkínálata (Könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál harmadszor)

Összeállt a május 23–26. között a megyeszékhelyi Sepsi Arénában tartandó 3. SepsiBook programkínálata – jelentették be a szervezők pénteken. Negyven kiadó kínálja könyveit, a fesztiválon lesznek pódiumbeszélgetések, könyvbemutatók, koncertek, műhelygyakorlatok, és nagy hangsúlyt fektetnek a gyerekprogramokra is. Itt lesz többek között Nádas Péter, Tompa Andrea, Grecsó Krisztián, a nyolcvanéves Király László és még sok ismert kortárs író.