Elnökválasztás SzlovákiábanPellegrini és Korcok jutott a második fordulóba

2024. március 25., hétfő, Világfigyelő

Ivan Korcok korábbi külügyminiszter a leadott szavazatok 42,51 százalékával megnyerte a szombaton tartott szlovákiai államfőválasztás első fordulóját, és a második legjobb eredményt elért jelölttel, a szavazatok 37,02 százalékát megszerzett Peter Pellegrinivel, a szlovák parlament és a második legnagyobb kormánypárt, a Hang elnökével kerül az államfőválasztás második fordulójába.

  • Peter Pellegrini továbbra is esélyesnek számít. Fotó: Facebook / Peter Pellegrini
    Peter Pellegrini továbbra is esélyesnek számít. Fotó: Facebook / Peter Pellegrini

A hatodik szlovák közvetlen államfőválasztás második fordulóját április 6-án tartják. Az államfőválasztás első körében 9 jelöltre lehetett szavazni, a választók részvételi aránya szombaton 51,9 százalékos volt, hasonló, mint az előző néhány államfőválasztás során, amikor is a részvételi arány 40 és 50 százalék között alakult. Az államfőválasztás első körében a továbbjutó két jelölt mellett még négyen szereztek egy százalékot meghaladó szavazatot. Harmadik Stefan Harabín, a legfelsőbb bíróság korábbi elnöke lett a feldolgozott voksok 11,7 százalékával, a negyedik helyen pedig a felvidéki magyar párt, a Magyar Szövetség elnöke és köztársaságielnök-jelöltje, Forró Krisztián végzett a voksok 2,9 százalékát megszerezve.

Ivan Korcok az eredményekre reagálva azt mondta: a második körben intenzívebben akar szólni a választók teljes politikai spektrumához, de főleg a kormánykoalíció azon választóihoz, akik nem értenek egyet azzal, hogy a jelenlegi kormány „merre húzza az országot” – mondta az atlantista irányultságú Korcok.

Peter Pellegrini sikernek minősítette továbbjutását a második fordulóba, megjegyezve: az alapvető céljukat teljesítették. Rámutatott: a választás első fordulójának eredményei bebizonyították, hogy a többség olyan államfőt akar, aki a nemzeti érdekek védelme mellett áll ki, nem húzza bele az országot az ukrajnai háborúba, hanem a békéről fog beszélni.

Forró Krisztián a felvidéki magyar párt, a Magyar Szövetség elnöke és köztársaságielnök-jelöltje az eredményekre adott első reakciójában a szlovák hírügynökségnek elismerte: az eredmény nem tükrözi az elvárásaikat, de jó arra, hogy láttassa a felvidéki magyar közösséget.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1522
szavazógép
2024-03-25: Világfigyelő - :

Erősíteni kell a védelmi ipart (EU-csúcs Brüsszelben)

Oroszországnak a háborúval kapcsolatos megjegyzései indokolják az európai védelmi ipar megerősítését – jelentette ki Charles Michel, az uniós tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke Brüsszelben pénteken.
2024-03-25: Közélet - Iochom István:

Zöld napok tizennegyedszer (Kézdivásárhely)

A kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület tizennegyedik alkalommal szervezte meg a Tavaszi Zöld Napokat péntektől vasárnapig. A víz világnapjára időzített háromnapos rendezvénysorozat előadásokat, kerekasztal-beszélgetést, kreatív műhelygyakorlatot foglalt magában, ugyanakkor csemeteültetés, asztalitenisz-bajnokság és kerékpáros ügyességi verseny is volt.