EU-csúcs BrüsszelbenErősíteni kell a védelmi ipart

2024. március 25., hétfő, Világfigyelő

Oroszországnak a háborúval kapcsolatos megjegyzései indokolják az európai védelmi ipar megerősítését – jelentette ki Charles Michel, az uniós tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke Brüsszelben pénteken.

  • Ursula von der Leyen és Charles Michel. Fotó: Facebook / European Comission
    Ursula von der Leyen és Charles Michel. Fotó: Facebook / European Comission

Charles Michel a kétnapos uniós csúcstalálkozót követően tartott sajtótájékoztatón kijelentette: „világosnak kell lennünk, és el kell mondanunk polgárainknak szerte az Európai Unióban, hogy ha békét akarunk, ha biztonságot és stabilitást akarunk, rendkívül fontos védelmi képességeink fejlesztése és egy valódi európai védelmi ipar felépítése”. A védelmi ipar megerősítése bizonyítja az EU elkötelezettségét a béke, a biztonság és a stabilitás megőrzése mellett. Arra a kérdésre válaszolva, hogy milyen orosz válaszlépésekre számít az EU, amiért az európai bankokban tárolt, majd az ukrajnai háború miatt befagyasztott orosz vagyon profitját Ukrajna megsegítésére használnák fel, az Európai Tanács elnöke kijelentette: „az Európai Uniót nem lehet megfélemlíteni, teljes mértékben elkötelezettek vagyunk Ukrajna mellett”.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: az Európai Unió meghallgatta a gazdákat, ezért európai szinten cselekszik, hogy kezelje aggodalmaikat, nagyobb rugalmassággal, egyszerűbb szabályokkal és az agrár-élelmiszerláncban elfoglalt pozíciójuk javítására tett erőfeszítésekkel.

Emmanuel Macron francia elnök azt mondta, az uniós vezetők között egyetértés volt a tekintetben, hogy mindaddig segíteni kell Ukrajnát, ameddig arra szükség van, és olyan „intenzíven”, ahogy szükséges. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök az uniós csúcsot követően újságírói kérdésre válaszolva közölte, hogy „nem osztja” Orbán Viktor miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnöknek küldött gratulálólevelét, sem az abban foglalt jókívánságokat, „ez ügyben jól ismert az álláspontja”.

Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök újságíróknak nyilatkozva közölte, országa, valamint Írország, Málta és Szlovénia megállapodott abban, hogy megteszik az első lépéseket egy önálló palesztin állam elismerése felé.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1522
szavazógép
2024-03-25: Világfigyelő - :

Terrortámadás Moszkvában

133 halálos áldozata – köztük három gyermek – és 154 sebesültje van annak a terrortámadásnak, amelyet pénteken este követtek el a Moszkvához közeli kraszno­gorszki Crocus City Hall kulturális központ ellen. A támadókat elfogták, a merényletet az Iszlám Állam vállalta magára. Oroszországban tegnapra gyásznapot hirdettek, Vlagyimir Putyin elnök a vétkesek megbüntetését ígérte.
2024-03-25: Világfigyelő - :

Pellegrini és Korcok jutott a második fordulóba (Elnökválasztás Szlovákiában)

Ivan Korcok korábbi külügyminiszter a leadott szavazatok 42,51 százalékával megnyerte a szombaton tartott szlovákiai államfőválasztás első fordulóját, és a második legjobb eredményt elért jelölttel, a szavazatok 37,02 százalékát megszerzett Peter Pellegrinivel, a szlovák parlament és a második legnagyobb kormánypárt, a Hang elnökével kerül az államfőválasztás második fordulójába.