Egypártrendszer felé?

2024. március 26., kedd, A múlt hét
Kuti János

Nem értem, hogy nálunk miért nem vezetik be az egypártrendszert, ha már amúgy is közös listákon indul az európai parlamenti (EP) választásokon a két kormányzó párt, a szociáldemokraták (PSD) és a liberálisok (PNL).

Az összes választáson közösen PSDNL néven indulhatnának, és akkor az urnákhoz járulóknak nem kellene törniük a fejüket, hogy a kettő közül melyiket válasszák, mert mindegy lenne. (Az igaz, hogy most is mindegy). A két párt szavazói legutóbb egymás ellen szavaztak, aztán a két párt – Klaus Iohannis és a maga hasznát nézve – mégis együtt kormányozott s kormányoznak máig is. (És milyen sikeresen!)

Most Romániában az EP-választásokon 33 képviselőt lehet választani. A két kormánypártnak nagyjából meg is van már a közös listája, egymást követi egy-egy liberális és szociáldemokrata képviselő (mint a kézi kötésben: egy sor sima, egy sor nádli, s megint... Az első két helyen rögtön ott van Mihai Tudose, nyomában Rareș Bogdan neve virít. Mindkettő tapasztalt politikus (a nagyotmondásban legalábbis), és a magyarság képviseletét is egész biztosan felvállalják Brüsszelben, mert hát mindkettő nagy magyarbarát. Mihai Tudose annyira szereti a székely zászlót és a székelyeket, hogy azt mondta: „ha a székelyföldi intézményekre kiteszik a székely zászlót, akkor azok is lógni fognak, akik kitették azt”. Mindebből egyértelműen következik, hogy elismeri a Székelyföld létezését és azt, hogy nemcsak a székely zászló loboghat szabadon, hanem mellette ott lóghatnak maguk a székelyek is. No, Tudose bátyónk legutóbb is azt vallotta, az a stratégiájuk, hogy a most meglevő koalíció kormányozzon az elkövetkező tíz évben is!

A másik biztos befutó, a szintén (zenész) magyarbarát Rareș Bogdan, aki tévés korában rendre akarta oktatni a román állampolgárokat: az alkotmány betartására, mikor románellenes cselekedetekkel vádolta a romániai (Klaus Iohannis szavaival) magyar etnikumú románokat, mert sértik az alkotmányt, az ország szuverenitását, területi épségét. Ezt biztosan onnan tudhatja, hogy – saját bevallása szerint – apósa magyar és a felesége is tud magyarul, akik erről beszámolhattak neki. Azt is megígérte, hogy pártja hatalomra kerülése után harminc napon belül eltörlik a speciális nyugdíjakat. Eleget akarta, de mint mondta, ez nem rajta múlott.

Biztosan ott lesznek néhányan az EP-ben az aranyos AUR képviseletében is, akiket szélsőségesnek titulálnak. Azok is magyarbarátok, hiszen március 15-én képviselőik ide jöttek Sepsiszentgyörgyre ünnepelni, csak nem engedték őket kibontakozni. Aztán később, mégiscsak eljöttek egy körre, és hazafias dalokkal kedveskedtek a szentgyörgyieknek. Őket is bevehetnék a kormányzásba. A jelenlegi kormánypártokban máris vannak olyanok, akik csendben az AUR eszméit vallják, de George Simion és Diana Șoșoacă színvonalát nem érik el, pedig egyre-másra próbálkoznak ezzel.

Az Európai Parlamentben sokra vihetik képviselőink, hisz mindenki egyetért azzal, hogy ott sajnos egyelőre a vezetőtestületekben nagyon alulképviseltek vagyunk. Ha nem uniós vezetői beosztás, akkor jó lesz elnökünknek a NATO-főtikárság is. Bár lehet, hogy most a NATO-ban kissé csalódtak benne, mert Klaus Iohannis 2022-ben az ígérte, hogy társadalmi össztermékünk (a GDP) 2,5 százalákát költjük 2023-ban honvédelemre. Ennyit is irányoztunk elő, de csak 1,6 százalékot sikerült elkölteni, pedig nem fukarkodtunk.

Ha bevennék a kormányzásba az RMDSZ-t is, akkor teljesen megvalósulna nálunk az egypártrendszer. Bár lehet, hogy ez mindenképp meglesz, mert szavazhat itt bárki bármire, úgy néz ki, ugyanazok fognak kormányozni, akik eddig is. Aztán esetleg egy-egy csontért cserébe a többi pártok is részt vehetnek a kormányzásban.  

Különben is nem számít, hogy ki milyen pártban van, mert – egy neves politikai elemző szerint – a politikusok úgy váltanak pártokat, mint labdarúgók a klubokat. De ez nem is igaz, mert nálunk az (anyagiak iránt) igényes politikusok sokkal könnyben vándorolnak el egyik pártból a másikba. A focistáknál a klub is bele tud szólni abba, hogy kit milyen körülmények közt, mennyiért enged (vagy ad el), a politikában azonban a „játékosok” választanak „klubot” – sokan olyan sűrűn, mint az egyszeri ember gatyát. Így nem csoda, ha egy négyéves ciklus alatt (2012–2016) a megválasztottak majdnem egyharmada pártot váltott.

Hát nem lenne egyszerűbb az egypártrendszer?

 

Fotó: Facebook / Rares Bogdan

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1523
szavazógép
2024-03-26: Közélet - Nagy B. Sándor:

Színházi világnap a Tamási Áron Színházban

Változatos programmal készül a színház világnapjára a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulata, mely holnap egész napra élményeket kínál a közönségnek: rendhagyó formát öltenek a kirakatok, különböző produkciókból idézett monológokat és Nemes Levente színművész Dózsa című előadásának hangfelvételét hallgathatják meg az érdeklődők, délután közönségtalálkozó és egy Kelemen Lászlót bemutató színháztörténeti kiállítás megnyitója következik, este pedig az Iráni konferencia című előadás zárja a rendezvénysorozatot.
2024-03-26: Közélet - Fekete Réka:

Nagyon sokan adományoztak

Az évente tartott Rotary-bál az egyik legeredményesebb jótékonysági esemény Sepsiszentgyörgyön. Az itt összegyűlt adományok segítségével olyan humanitárius programok valósulnak meg, illetve folytatódhatnak, amelyeket az állam nem vagy csak részben támogat. Pénteken az előpataki Panoráma rendezvénysátorban közel háromszáz résztvevő nyitotta ki pénztárcáját és adakozott közel 240 ezer lejt a két meghirdetett programra. Az összegyűlt adomány mindkettő esetében több az előzetesen megcélzottnál.