Részleges schengeni csatlakozásLehetnek még ellenőrzések

2024. március 26., kedd, Belföld

Románia repülőterein jövő héttől megszűnik a határellenőrzés a schengeni térség más országaiba utazó vagy azokból érkező utasok számára, de a határrendészet mobil egységei továbbra is végezhetnek bejelentetlen ellenőrzéseket az esetleges törvénytelenségek megelőzése érdekében – közölte tegnap a határrendőrség országos főkapitánysága.

  • Fotó: Facebook / Aeroportul Internațional Brașov
    Fotó: Facebook / Aeroportul Internațional Brașov

A kockázatelemzésen alapuló, illetve megalapozott gyanú esetén végzett igazoltatás során a határrendőrök a náluk lévő mobileszközökkel ellenőrzik az úti okmányokat, lekérdezve a hatóság adatbázisait, és az utazás megszakításáról, illetve egyéb intézkedésekről dönthetnek, amennyiben szabálysértést vagy törvénytelenséget tapasztalnak. A hatósági felügyelet alatt, országos vagy nemzetközi körözés alatt álló, tiltott szereket birtokló, hamis úti okmányokat felmutató utasokat, illetve az illegális migránsokat őrizetbe veszik és büntetőfeljelentést tesznek ellenük.

A közlemény külön kitér arra, hogy nem változnak a kiskorúak külföldre utazásának szabályai: az ezekhez szükséges iratokat – érvényes úti okmányokat, a jelen nem lévő szülő (szülők) írásos beleegyezését stb. – azonban nem szükséges a repülőtéren felmutatni, azokat szintén csak szúrópróbaszerűen ellenőrzik. Amennyiben a kiskorú nem a szülők vagy a törvényes gyám társaságában utazik külföldre, az őt kísérő felnőttnek már nem kell kinyomtatott erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkeznie, a határrendőrök ugyanis a személyazonossági adatok alapján helyben ellenőrzik esetleges priuszát a bűnügyi nyilvántartóban.

Románia március 31-étől válik a schengeni térség tagjává, de a határellenőrzés egyelőre csak a repülőtereken és kikötőkben szűnik meg, a közúti és vasúti közlekedésben még nem.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1522
szavazógép
2024-03-26: Közélet - Bodor János:

Petőfi várja az avatást (Kovászna)

A kovásznai helyi tanács jóváhagyta a Városi Művelődési Ház melletti közterületen felállítandó Petőfi Sándor-mellszobor, illetve a belvárosi református templom előtti útelágazásban lévő háromszögű zöld szigetbe tervezett turulmadaras emlékmű állításához szükséges övezeti rendezési terveket és az ehhez kapcsolódó városrendezési szabályzatot.
2024-03-26: Belföld - :

Románia továbbra is sebezhető (Figyelmeztet az Európai Bizottság)

Románia gazdasága a költségvetési hiány és a külkereskedelmi deficit miatt továbbra is sebezhető – állapította meg tegnap közzétett elemzésében az Európai Bizottság (EB). A brüsszeli testület azokról a tagállamokról készített jelentést az úgynevezett riasztási mechanizmus keretében, amelyekben makrogazdasági egyensúlyhiányok léphetnek fel. Az elemzés Ciprusra, Hollandiára, Szlovákiára, Spanyolországra és Svédországra is kiterjed.