Hírsaláta

2024. március 27., szerda, Belföld

NAGY REMÉNYEK. A Kolozsvár–Nagyvárad vasútvonal folyamatban levő korszerűsítésének köszönhetően a korábbi 3 óra 30 percről 2 óra 14 percre csökken a menetidő Kolozsvár és a magyar határ közötti 166 kilométeren – közölte tegnap a CFR állami vasúttársasághoz tartozó CFR Infrastructură.

  • Fotó: Facebook / CFR Infrastructura
    Fotó: Facebook / CFR Infrastructura

A CFR tájékoztatása szerint korábban 65–85 kilométer óránkénti csúcssebességgel közlekedtek a személyszállító vonatok a Kolozsvár–Nagyvárad vasútvonalon. A korszerűsítés és villamosítás eredményeként a vonatok maximális sebessége óránkénti 120–160 kilométerre nő majd. A kormány a 7,66 milliárd lej összértékű beruházást az országos helyreállítási terv keretében, uniós forrásból szeretné finanszírozni. Ennek egyik feltétele a munkálatok 2026 augusztusáig történő befejezése. A közlemény szerint a korszerűsített vasútvonal átadására 2027-ben kerülhet sor. (MTI)

EGY HELYET RONTOTT ROMÁNIA. Románia 2022-höz képest egy helyet rontva a 44. volt 2023-ban az életminőség és a társadalmi jólét tekintetében a vizsgált 170 ország tegnap közölt rangsorában, amelyet a Social Progress Imperative nevű nemzetközi nonprofit szervezet állított össze a Deloitte támogatásával. A világrangsort Dánia vezeti 90,38 ponttal, a második Norvégia, a harmadik Finnország. A közép- és kelet-európai országok közül Észtország (18.) érte el a legjobb helyezést. A balti államot követi Csehország (19.), Szlovénia (20.), Litvánia (31.), Lettország (32.), Horvátország (33.), Szlovákia (35.), Lengyelország (36.), Magyarország (40.), Bulgária (43.) és Románia (44.). (Agerpres)

CSENDES LÁSZLÓ MARAD. A képviselőház és a szenátus tegnapi együttes ülésén elfogadta tíz tag kinevezését a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanácsba (CNSAS). A parlament szavazása nyomán hat évre szóló mandátumot kapott többek között Csendes László, az RMDSZ egyedüli jelöltje. A CNSAS tegnap megválasztott tagjai le is tették az esküt a parlament plénumában, mandátumuk március 29-én veszi kezdetét. A CNSAS a közelmúltban tájékoztatta a parlament két házbizottságát, hogy néhány tagjának mandátuma március 26-án lejár, és új tagok kinevezésére van szükség. (Agerpres)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1522
szavazógép
2024-03-27: Belföld - :

A választások bojkottálására készül az AUR

Hiányolja a kétfordulós polgármester-választást és ezért a június 9-i önkormányzati választások bojkottálására készül a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) – nyilatkozta tegnapi sajtótájékoztatóján az alakulat elnöke.
2024-03-27: Belföld - :

Az ember értékesebb a medvénél

A Környezetvédelmi Tanács hétfői brüsszeli ülésén Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter arra kérte az Európai Bizottságot: fontolja meg az európai barna medve nemzetközi státuszának szigorúan védettről védettre történő módosítását.