Az ember értékesebb a medvénél

2024. március 27., szerda, Belföld

A Környezetvédelmi Tanács hétfői brüsszeli ülésén Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter arra kérte az Európai Bizottságot: fontolja meg az európai barna medve nemzetközi státuszának szigorúan védettről védettre történő módosítását.

  • Fotó: Facebook / Mircea Fechet
    Fotó: Facebook / Mircea Fechet

Fechet a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szakértőire hivatkozva azzal érvelt: az európai barnamedve-populáció stabil, a fajállomány állapota jó, a veszélyeztetettsége pedig alacsony. Elmondta, a Kárpátokban mintegy 6400–7200 medve, a teljes európai barnamedve-populáció 40 százaléka él, de Romániában „a biológiai sokféleségnek ez a gazdagsága kezdi fenyegetni az ország legértékesebb kincsét, az embereket”. „Meg kell értenünk, hogy körülményektől függetlenül az emberi életnek kell elsőbbséget élveznie” – idézte brüsszeli felszólalását Fe­chet, aki emlékeztetett arra, hogy az elmúlt húsz évben Romániában 26 embert öltek meg, 274 embert pedig súlyosan megsebesítettek a medvék.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1522
szavazógép
2024-03-27: Belföld - :

Hírsaláta

NAGY REMÉNYEK. A Kolozsvár–Nagyvárad vasútvonal folyamatban levő korszerűsítésének köszönhetően a korábbi 3 óra 30 percről 2 óra 14 percre csökken a menetidő Kolozsvár és a magyar határ közötti 166 kilométeren – közölte tegnap a CFR állami vasúttársasághoz tartozó CFR Infrastructură.
2024-03-27: Belföld - :

Háromszéken is kerestek csempészeket

Összesen 79 helyszínen tartottak házkutatást a hatóságok tegnap reggel 14 megyében és a fővárosban egy cigaretta- és robbanóanyag-csempészettel, valamint pénzmosással kapcsolatos ügyben.