Ráduly István Diacon ügyeirőlUtólag értesítették a prefektúrát

2024. március 27., szerda, Közélet

Hivatalosan is értesítette a háromszéki prefektúrát az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság, hogy meghatározatlan időre felfüggesztették tisztségéből Gheorghe-Mircea Diacont, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség vezetőjét egy ellene zajló korrupcióellenes vizsgálat nyomán, melynek tárgyát nem ismerik – erősítette meg lapunk érdeklődésére tegnap Ráduly István prefektus e havi sajtóértekezletén. Ugyanő szintén a kérdésünk nyomán jelezte, az állami intézmények vezetői által elkövetett szabálytalanságok, netán bűncselekmények esetében, noha értesíthetik az illetékes szaktárcát, az illető tisztségből való felmentése, eltávolítása nem tőlük függ.

  • Korrupció gyanújával felfüggesztették tisztségéből a magyarellenességéről elhíresült főfogyasztóvédőt. Szekeres Attila archív felvétele
    Korrupció gyanújával felfüggesztették tisztségéből a magyarellenességéről elhíresült főfogyasztóvédőt. Szekeres Attila archív felvétele

Ráduly István a sajtóból értesült, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vizsgálatot indított a háromszéki fogyasztóvédelmi felügyelőség vezetője, Mircea Diacon ellen, illetve, hogy felfüggesztették tisztségéből, majd egy hete átirat érkezett a prefektúrára, melyben az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (OPC) arról értesítette a kormánymegbízott hivatalát, hogy a főfelügyelőt felfüggesztették tisztségéből egy DNA-vizsgálat miatt. Az átirat szerint az intézkedés addig marad érvényben, míg az ügyészségtől újabb értesítést nem kap az országos hatóság.

Ráduly István kifejtette, hogy a vizsgálatról közelebbit nem mondhat, mivel még arról sem rendelkeznek információkkal, hogy mi annak tárgya, mivel gyanúsítják a főfelügyelőt. Meg­győződésének adott hangot, hogy a korrupcióellenes hatóság tisztességesen elvégzi a feladatát, és amikor a vizsgálatot lezárják, közlik a nyilvánossággal, hogy mire jutottak. A kormánymegbízott leszögezte, a felfüggesztés azt jelenti, hogy Mircea Diacon nem gyakorolhatja tisztségét, nem mehet be a munkahelyére, munkaviszonya azonban a hivatallal továbbra is fennáll. A prefektúrára nem érkezett semmilyen írásbeli értesítés arról, hogy mást neveztek volna ki Diacon helyére – tette hozzá.

Nem kívánta különösebben kommentálni, hogy miért maradt tisztségében a főfelügyelő több mint egy éven keresztül azt követően is, hogy jogerős ítélet született ittas vezetés miatt indított büntetőperében. Ráduly István annyira szorítkozott, hogy a Közigazgatási Kódex lehetőséget ad ugyan a prefektúrának, hogy az illetékes minisztériumokat tájékoztassák az alárendelt állami intézményeknél, megyei szinten tapasztalt szabálysértésekről, kihágásokról vagy bűncselekményekről, ám egy közintézmény vezetőjének leváltása, kinevezése, tisztségből történő eltávolítása nem tőlük függ.

Sajnálja, hogy ez történik, ő is azt szeretné, ha a közintézményeknél minden rendben lenne. Korábban már több alkalommal kijelentette: minden közintézmény vezetőjének tisztességesen kell végeznie a feladatot, amiért fizetik – fogalmazott.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1523
szavazógép
2024-03-27: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Gyümölcsfacsemetéket adományoztak

Többtucatnyian gyűltek össze tegnap reggel a sepsikőröspataki községháza mellett, ahol Kisgyörgy Sándor polgármester osztotta szét a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) által beszerzett gyümölcsfacsemetéket. Ki egyet, ki többet vitt haza az összesen 500-as készletből, az osztás a legnagyobb rendben, csendes, békés hangulatban zajlott le.
2024-03-27: Jegyzet - László Zsuzsa:

Én, a mozirajongó

Pontosabban filmrajongó, de maradjunk most a mozinál. Mert vannak filmek, amelyeket mégiscsak más élmény moziban nézni, nem igaz? Megyek én aztán, ha kell, egyedül is, elvégre nem egy csacsogás kedvéért akarok belesüp­pedni a székbe. De akad, aki mintha mégis, sőt, van egyéb is! Tudom, hogy a mozizás mostanság együtt jár a nassolással is, de nem tehetek róla, hogy nekem az agyamra megy a folyamatos recsegtetés, ropogtatás, csámcsogás, szürcsölés.