Megbélyegzik az epilepsziás betegeket

2024. március 28., csütörtök, Család

Romániában az epilepsziás betegek száma sokkal magasabb lehet a nyilvántartottnál – írják a Romániai Epilepsziás Betegek Egyesületének (ASPERO) képviselői a nemzetközi epilepsziatudatosság napja alkalmából közzétett keddi közleményükben.

  • Fotó: Pixabay
    Fotó: Pixabay

A szervezet szerint 2022-ben 126 512 epilepsziás beteg szerepelt az Országos Közegészségügyi Intézet nyilvántartásában. Abban az évben 292 epilepsziás beteg halt meg, miközben 13 253 újonnan diag­nosztizált esetet jelentettek, az elmúlt öt év átlagánál hat százalékkal kevesebbet. „Valójában az epilepsziás betegek száma országunkban sokkal magasabb, mert sok esetet nem diagnosztizálnak” – olvasható a közleményben.

Az ASPERO vezetője, Ileana Ştefan szerint fontos tudatosítani a társadalomban, hogy az epilepsziás személyek gyakran szembesülnek megbélyegzéssel és diszkriminációval, s támogatásra van szükségük a normális és független életvitelhez.

A „lila napra”, keddre az ASPERO online eseményt szervezett vezető epileptológusok, valamint egy pszichológus és a szervezet képviselőjének részvételével, amelyen az epilepszia kezeléséről beszéltek és válaszoltak betegek, valamint hozzátartozóik kérdéseire. (Agerpres)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 345
szavazógép
2024-03-28: Család - :

Fertőző betegségek

Tízezerhez közelít a kanyarós megbetegedések száma Romániában, múlt év elejétől mostanig tizenegyen haltak meg e betegségben. A koronavírus sem ült el végleg, március 18. és 24. között hét beteg halálát hozták ezzel összefüggésbe.
2024-03-28: Család - :

Egyensúly (Személyes)

Egész életünket ellentétpárok harca, az egyik vagy másik oldal melletti állásfoglalás kényszere kíséri végig. Bármi/bárki lehet jó vagy rossz, kicsi vagy nagy, kevés vagy sok, de tágabb összefüggésben is ellentétpárok – nappal és éjszaka, növekedés és csökkenés, evolúció és involúció kíséri mindennapjainkat.