II. Rákóczi Ferencre emlékeztek

2024. március 28., csütörtök, Világfigyelő

II. Rákóczi Ferenc küzdelme hozzájárult a magyar nemzet megmaradásához – mondta Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke a 348 éve született fejedelem budapesti lovas szobránál tartott ünnepségen tegnap.

  • Megkoszorúzzák az Országház előtti Rákóczi-lovas szobrot. Fotó: MTI / Hegedüs Róbert
    Megkoszorúzzák az Országház előtti Rákóczi-lovas szobrot. Fotó: MTI / Hegedüs Róbert

Az 1676. március 27-én született fejedelem egyszerre tudott az ország felelős vezetője, hadvezére és korának meghatározó, istenhívő gondolkodója lenni – mondotta Csáky Csongor a Rákóczi-emléknapon. Mintegy 200 középiskolás diák előtt idézte II. Rákóczi Ferenc üzenetét a fiataloknak: „üzenem a jövőbéli gyermeknemzedéknek Magyarországon, hogy tiszteljék hazájukat, és becsüljék, hogy ezen a földön élhetnek. Őrizzétek meg értékeit és emlékeit!”

Mészáros Kálmán hadtörténész emlékeztetett arra, hogy II. Rákóczi Ferenc Közép-Európa és Magyarország leghosszabb ideig tartó szabadságharcának vezére volt. II. Rákóczi Ferenc az oktatás fontosságáról is értekezett, és emlékirataiban kiemelte annak fontosságát – mondta.

A magyar Országgyűlés 2015-ben nyilvánította március 27-ét II. Rákóczi Ferenc emléknapjává.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1523
szavazógép
2024-03-28: Belföld - :

Sáros eső lehet

Szaharai port tartalmazó levegőtömeg érkezik Románia területe fölé. A porkoncentráció az ország délnyugati, déli és keleti régióiban magasabb – közölte tegnap az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).
2024-03-28: Világfigyelő - :

Pellegrinit támogatja (Szlovákia)

Forró Krisztián, a felvidéki magyar párt, a Magyar Szövetség elnöke az államfőválasztás második fordulójában Peter Pellegrinit, a pozsonyi törvényhozás elnökét, a hárompárti szlovák kormánykoalíció második legerősebb pártjának, a Hangnak (Hlas-SD) a köztársaságielnök-jelöltjét támogatja majd. Ezt a két politikus közös pozsonyi sajtótájékoztatóján jelentette be tegnap.