SzlovákiaPellegrinit támogatja

2024. március 28., csütörtök, Világfigyelő

Forró Krisztián, a felvidéki magyar párt, a Magyar Szövetség elnöke az államfőválasztás második fordulójában Peter Pellegrinit, a pozsonyi törvényhozás elnökét, a hárompárti szlovák kormánykoalíció második legerősebb pártjának, a Hangnak (Hlas-SD) a köztársaságielnök-jelöltjét támogatja majd. Ezt a két politikus közös pozsonyi sajtótájékoztatóján jelentette be tegnap.

  • Peter Pellegrini és Forró Krisztián. Fotó: Fecebook / Forró Krisztián
    Peter Pellegrini és Forró Krisztián. Fotó: Fecebook / Forró Krisztián

A szlovák államfőválasztás első fordulóját Ivan Korcok, korábbi külügyminiszter nyerte a leadott voksok 42,5 százalékával, és a második helyet, a voksok 37 százalékát megszerző Peter Pellegrinivel jutott a második fordulóba. Forró Krisztián, a felvidéki magyar párt köztársaságielnök-jelöltje a szombati voksoláson a negyedik helyen végzett a voksok 2,9 százalékával.

Forró Krisztián a közös sajtótájékoztatón azt mondta: a jelenlegi helyzetben államfőként Peter Pellegrini lehet a legjobb választás Szlovákia és mindazok számára, akiknek fontosak a régiók, a nemzetiségi közösségek és a béke. „Ebben a pillanatban és az adott körülmények mellett azt gondolom, alibizés lenne egyszerűen csak azt mondani, hogy az emberek hozzák meg maguk a döntést” – jelentette ki Forró Krisztián.

Peter Pellegrini elmondta, hogy több közös tárgyalást tudnak maguk mögött Forró Krisztiánnal, és sok kérdésben hasonló az álláspontjuk, ilyen az ukrajnai háború és a regionális különbségek kiegyenlítésének kérdései is. Kijelentette: államfőként szeretné összekötni az állampolgárokat függetlenül attól, hogy milyen a nemzetiségük, és a magyar közösséggel is éreztetni akarja, hogy annak tagjai teljes értékű állampolgárai Szlovákiának.

A szlovákiai államfőválasztás második fordulóját április 6-án tartják.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1523
szavazógép
2024-03-28: Világfigyelő - :

II. Rákóczi Ferencre emlékeztek

II. Rákóczi Ferenc küzdelme hozzájárult a magyar nemzet megmaradásához – mondta Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke a 348 éve született fejedelem budapesti lovas szobránál tartott ünnepségen tegnap.
2024-03-28: Világfigyelő - :

Politikai hátterű házkutatások (Lengyelország)

Alapjogokat sértő és politikai megrendelésre végzett akciónak nevezte Zbigniew Ziobro ellenzéki képviselő, volt lengyel igazságügyi miniszter a házában tegnapra virradóan véget ért, közel 24 órán át tartó házkutatást. Bírálta, hogy a kedd hajnalban megkezdődött, távollétében végzett házkutatást a nyomozók anélkül indították el, hogy megpróbáltak volna kapcsolatba lépni vele vagy feleségével.