Munkára ítélték az adósokat — Bodor János

2009. február 4., szerda, Közélet

A kovásznai városháza pénzügyi osztályának adatai szerint a tavalyra kiszabott adók kilencven százaléka befolyt a hivatal pénztárába. Nem fizették ki adójukat azok a cégek, amelyek ellen csődeljárás folyik a bíróságon.

Ezek közül a legnagyobb összeggel, 96 915 lejjel a Transimex-Raluca Kft., 39 961 lejjel pedig a volt gyapjúfonoda, illetve ennek tulajdonosa, a prázsmári Eltex részvénytársaság szerepel az adósok lajstromán. A Silvanus Kft. 16 050 lej adósságot halmozott fel, és tulajdonosa arra hivatkozva, hogy nem ment az üzlet, a tavaly ősszel adócsökkentési kérelemmel fordult a helyi tanácshoz. Mivel a testület nem hagyta jóvá kérelmét, a cég tulajdonosa perbe hívta a tanácsot. Van még néhány cég, amely 10 000 lej alatti összeggel tartozik, de miként Bagoly Zsolt, a városháza pénzügyi osztályának vezetője elmondta, ezeket felszólították az adósságok törlesztésére, és visszajelezést kaptak, hogy az elmaradásokat ki fogják fizetni.

A magánszemélyek közül csupán a romák nem fizették ki maradéktalanul adójukat, négyen tízezer lej körüli adósságot halmoztak fel. Ellenük pert indított a hivatal, s a bíróság elrendelte, hogy tartozásukat a közösség javára le kell dolgozniuk. Bagoly Zsolt szerint ez az első eset, hogy a bíróság munkára ítéli azokat, akik adókötelességüknek nem tesznek eleget. Hogy a tízezer lejért hány napot kell ledolgozni, azt a végrehajtónak kell elrendelnie — mondta Bagoly.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 755
szavazógép
2009-02-04: Közélet - x:

Svájci diákok Kovászna-nézőben — Bodor János

A luzerni turisztikai egyetem hallgatói immár harmadik alkalommal tartották kötelező tanulmányi szemináriumukat Kovásznán. Az elmúlt napokban felmérték a fürdőváros turisztikai adottságait és ezek hasznosításának lehetőségeit.
2009-02-04: Máról holnapra - x:

Lehetne már összefogni — Farcádi Botond

Amit több éve nem sikerült elérnie az erdélyi magyar politikai elitnek, a választások után kialakult helyzet következtében megvalósulni látszik: a magyar intézményvezetők eltávolítása egy táborba sodorta az eddig feloldhatatlannak látszó ellentétek által elválasztott pártokat. Alig másfél hónappal a hetvenszázalékos parlamenti többséggel rendelkező kormány megalakulása után immár ugyanazt az ellenszelet fújja az RMDSZ, az MPP, a civil szervezetek és az egyház. Ha nem lenne valóban veszélyes a kormánypártok arroganciája a magyar intézményvezetők eltávolításában, akár még bizakodni is lehetne, hiszen csírázik a valós összefogás.