Határkerülések Felső-Háromszéken

2024. március 28., csütörtök, Közélet

Húsvétra készülődik a világ kereszténysége és az ünnepnek van egy régi időkbe visszanyúló hagyománya is: több helyen ilyenkor határkerülést tartanak, idén többek között Kézdialmáson és Lemhényben, illetve Gelencén is.

  • Érkeznek a határkerülők Kézdialmásra. A szerző archív felvétele
    Érkeznek a határkerülők Kézdialmásra. A szerző archív felvétele

A határkerülés hagyománya a legélénkebben és leghosszabb ideje Kézdialmáson és Lemhényben él, e két település közösen szokta megszervezni a látványos rendezvényt.

Kézdialmáson vasárnap reggel fél nyolckor szentmisén vesznek részt a határkerülők, majd útnak indulnak Lemhénybe, ahová tíz óra körül érkeznek. Felsőlemhényből indulva több helyen – elsősorban a határkereszteknél – megállnak, és mindkét település fő szervezője elmondja Jézus feltámadásával kapcsolatos beszédét, a hívek imádkoznak és Isten közbenjárását kérik egy terményben gazdag esztendő érdekében. A két település egyesült csapata ezt követően Kézdialmás felé veszi az irányt, ahová vélhetően fél 12–12 körül érkeznek meg, a kikerülés idén is a hagyományos lófuttatással ér véget.

Gelencén már korábban megkezdték a húsvétra való készülődést, egyebek mellett egy objektív okok miatt kisebbre sikeredett hagyományos termékvásárt is szerveztek – tudtuk meg Ilyés Botond polgármestertől. „Próbáljuk a húsvéti ünnepkört hagyományossá tenni, így virágvasárnap volt a húsvéti vásár, megtartjuk a húsvéti határkerülést, idén Haralyba megyünk, a dalárda szervezésében. Erre délelőtt kerül sor, este pedig a helyi önkéntes tűzoltó alakulat bált szervez, nagy az érdeklődés, kétszáz személy jelentkezett” – mondotta a polgármester.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1522
szavazógép
2024-03-28: Közélet - Bodor János:

Egyhetesre bővítették a rendezvényt (Csoma Napok)

A kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület április 8–13. között harmincnegyedik alkalommal szervezi meg a Csoma Napokat. Az idei rendezvény rendhagyó módon egyhetes lesz, a szervezők gazdag kulturális és tudományos programmal várják az ünneplőket Kovásznán és Csomakőrösön. Ugyanakkor felavatják a magyar állami támogatással felépült Csoma Emlékközpont és Népfőiskola házát.
2024-03-28: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Újjáépítik a tűzkárosultak otthonát

Közösségi összefogással építenek új otthont Illyefalván a Nyilas családnak, miután házukat, illetve istállójukat, állataikat a március 8-án portájukon kiütött tűz megsemmisítette. A tűzkárosult család megsegítésére az önkormányzat már a történtek napján gyűjtést hirdetett, adományoztak a község lakói és felajánlások érkeztek a református egyház számlájára, illetve több háromszéki vállalkozó is felajánlotta támogatását, hogy a család mielőbb beköltözhessen új otthonába. Kedden már kiöntötték a ház alapját és a szükséges faanyag is megérkezett.