Kárpátaljai levelekKifordult magából ez a világ

2024. március 29., péntek, Világfigyelő

Jézus Krisztus a mai háborús világ bűneiért is meghalt... Elszomorodik az ember lelke, amikor belegondol, ez már a harmadik háborús húsvétunk lesz itt, Kárpátalján. A harmadik olyan ünnepi alkalom, amikor sok-sok családtag, rokon, jó barát még mindig nem tud hazajönni... És ha a legfrissebb eseményeket nézzük, erre egyhamar még nem is lesz lehetőség.

  • Fotó: Facebook / Volodimir Zelenszkij
    Fotó: Facebook / Volodimir Zelenszkij

A moszkvai terrortámadásban az orosz vezetés máris „ukrán szálat” emleget, megalapozva a várható eszkalációnak. Orosz területeket érnek dróntámadások, a fekete-tengeri flotta módszeresen fogy, válaszul erősödik az orosz rakétaterror, amely virágvasárnapra virradóan már nagyon közel pusztított hozzánk. A szomszédos Lemberg megyei Sztrij városa alig 150 kilométerre van Ungvártól, a megyehatártól pedig már csak kőhajításnyira.

A hírekből tudjuk, a második isztambuli diplomáciai próbálkozás is elbukott, kompromisszumkeresés helyett a felek inkább tovább háborúznak. Az új eszkaláció mindkét fél számára jól jöhet. Moszkvában lesz, mivel indokolni az esetleges újabb mozgósítást, a „speciális katonai hadművelet” totális háborúvá minősítését, míg az Egyesült Államokra így még nagyobb nyomás nehezedik, hogy adja végre oda az Ukrajnának ígért 60 milliárd dollárt. A helyzet tehát rohamosan fokozódik, Párizsban a modern kori kis Napóleon is „élezi” a kardját. Miközben az új fejlemények még több geostratégiai vitát indíthatnak el, tovább gyarapodhat az összeesküvés-elméletek sora, mégis végtelenül egyszerű ez: van a békepárti és a háborúpárti álláspont. Jelenleg még utóbbi tábor az erősebb és a hangosabb, ezért ők a békepártiakat leárulózzák... A békepártiak egyetlen bűne, hogy nem szeretnének több halált, veszedelmet és pusztítást. A háborúpártiak eközben a békepártiakat küldenék maguk helyett a harcba...

Kifordult magából, elkorcsosult ez a világ. A józan észérvek itt már kevésnek tűnnek, ezért egyetlen fegyverünk marad, a fohász: Legyen béke!

Dunda György

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2024-03-29: Világfigyelő - :

Ukrajnába vezetnek a szálak

Bizonyítékot talált a nyomozás arra vonatkozóan, hogy kapcsolat állt fenn a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központ elleni támadást végrehajtó terroristák és az ukrán nacionalisták között – közölte tegnap az orosz Nyomozó Bizottság (SZK).
2024-03-29: Máról holnapra - Mózes László:

És harmadnapon feltámad

„És fölzúgnak a hamuszín egek, / hajnalfele a ravensbrücki fák. / És megérzik a fényt a gyökerek / És szél támad. És fölzeng a világ” – írja háborús tapasztalataira alapozva Pilinszky János Harmadnapon című versében. A huszonhárom éves költőt 1944-ben behívták katonának és Németországba vitték, ahol ugyan fegyverrel nem harcolt, de láthatta a háború borzalmait.