És harmadnapon feltámad

2024. március 29., péntek, Máról holnapra
Mózes László

„És fölzúgnak a hamuszín egek, / hajnalfele a ravensbrücki fák. / És megérzik a fényt a gyökerek / És szél támad. És fölzeng a világ” – írja háborús tapasztalataira alapozva Pilinszky János Harmadnapon című versében. A huszonhárom éves költőt 1944-ben behívták katonának és Németországba vitték, ahol ugyan fegyverrel nem harcolt, de láthatta a háború borzalmait.

Például a Ravensbrück szomszédságában lévő női koncentrációs tábort, előbbi látomásszerű képeit is e hírhedt hely ihlette. Lírájában egy másik költemény is kötődik a Harmadnapon címűhöz: a Ravensbrücki passió a tragikus lágerélményt és a krisztusi szenvedéstörténetet (passió) ötvözi, e verse a haláltábor egy ismeretlen áldozatának kivégzésére, „keresztre feszítésére” fókuszál. Ennek egyfajta, reménységgel is átitatott folytatása a Harmadnapon, hiszen az idézett, első strófabeli nyitány után Pilinszky a következő, szinte himnuszként hangzó sorokkal összegez: „Mert megölhették hitvány zsoldosok, / és megszünhetett dobogni szive – / Harmadnapra legyőzte a halált. Et resurrexit tertia die.”

E latinul rögzített mondat – jelentése: és harmadnapon feltámadott – hirdeti a mindenkori győzelmet a halál, az aljasság és a gonoszság fölött, a kivégzett női rab és a megfeszített Krisztus sorsa is összefonódik tehát e két szikár versben. Pilinszkyt értelemszerűen mélységesen megrendítette a világháború, a rombolás, pusztulás látványa kapcsán írja: „se Bosch, se Bruegel, se Greco képzelete nem látta ezt a tájat”. Mégis, Ravensbrück arra is késztette, hogy a feltámadásról is szóljon.

Mi közünk nekünk ma mindehhez? Hiszen évtizedek teltek el azóta, s a világ más lett, szép lett, legyinthetnénk is akár. De mégsem tehetjük: az a fenyegetettség, amely Pilinszky líráját átszövi, nem szűnt meg, csupán átalakult. Hiszen ma is a háború árnyékában élünk, ezrek, százezrek sorsa, élete zúzódik szét, és ijesztő, hogy ez már sokak számára megszokottá vált.

Hát ezért várunk a fényre, amelyet megérezhetnek a gyökerek is, feltámadó szélre, és arra, hogy újra fölzengjen a világ. Ezért várjuk örök, elpusztíthatatlan bizakodással a harmadnapot. Mert harmadnapon feltámadott, ott akkor Ravensbrück mellett is, miként előtte és utána is, minden borzalom, tragédia, világégés, embertelenség ellenére. A feltámadás megváltó üzenet is egyben, mely hirdeti: az élet erősebb a halálnál. Így aztán nagypéntek, a legmélyebb gyász után ismét örvendezhetünk, nem csupán azért, mert harmadnapon bizonyosan feltámad, hanem mert maga Krisztus is bátorít: van remény, még a legreménytelenebbnek tűnő pillanatokban is, ne adjátok fel!...

 

Kovács Attila Gellért írott tojásai

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2024-03-29: Világfigyelő - :

Kifordult magából ez a világ (Kárpátaljai levelek)

Jézus Krisztus a mai háborús világ bűneiért is meghalt... Elszomorodik az ember lelke, amikor belegondol, ez már a harmadik háborús húsvétunk lesz itt, Kárpátalján. A harmadik olyan ünnepi alkalom, amikor sok-sok családtag, rokon, jó barát még mindig nem tud hazajönni... És ha a legfrissebb eseményeket nézzük, erre egyhamar még nem is lesz lehetőség.
2024-03-29: Közélet - Csinta Samu:

Mikor kezdődik az örök élet? (Húsvétváró beszélgetés Péterfi Ágnes unitárius lelkipásztorral)

Húsvét első napja szóljon az Istenről, a templomról, a lélekről, másodnapja pedig a közösségről. Beszélgetés Péterfi Ágnes lelkésszel az unitárius húsvét­értelmezésről, az útkeresésről és annak megtalálásáról.