A postások is sztrájkolnak

2024. április 3., szerda, Belföld

A postások munkaügyi konfliktusának mielőbbi megoldását sürgette tegnap Marcel Ciolacu kormányfő, miután a román posta alkalmazottjai hétfő óta folytatták az általános sztrájkot.

  • Fotó: Facebook / Poşta Română
    Fotó: Facebook / Poşta Română

A posta bérezésükkel elégedetlen alkalmazottjai hétfőn arra hivatkozva szüntették be a munkát, hogy kétharmaduk minimálbérből él. Az érdekeiket képviselő Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) havi 400 lejes nettó alapbéremelést és a „hűségpótlékok” 5–10 százalékos növelését követeli számukra, valamint új megállapodást kér a lejárt kollektív munkaszerződés helyett.

A BNS közlése szerint hétfőn 32 megye több mint 7000 postai dolgozója szüntette be a munkát.

Marcel Ciolacu kormányfő tegnap közölte: hétfő este megbeszélést folytatott a román posta igazgatójával és a kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős miniszterrel, a szaktárca birtokolja ugyanis az állami tulajdonban lévő posta részvényeinek 93,52 százalékát. Egyes hírforrások szerint a miniszterelnök az igazgató menesztését is kilátásba helyezte, ha a postások sztrájkja miatt késne a nyugdíjak folyósítása.

A posta vezetősége korábbi közleményében mesterségesen szítottnak minősítette a munkaügyi konfliktust, biztosította a nyugdíjasokat, hogy időben megkapják juttatásaikat, és azt állította, hogy minden szükséges lépést megtesz a konfliktus megoldására. A tárgyalások során a vállalat vezetése a bérek két szakaszban – júniusban és szeptemberben – történő emelését ajánlotta, amely 369 lejes nettó alapbéremelést jelent. A BNS közlése szerint a szakszervezetek ma délelőtt jelentik be, hogy elfogadják-e az ajánlatot.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1523
szavazógép
2024-04-03: Belföld - :

Schengen – a légi és tengeri közlekedésben

Vasárnap hajnaltól kezdődően Románia és Bulgária is hivatalosan a schengeni övezet részévé vált, de a határnyitás egyelőre csak a légi és tengeri közlekedésre vonatkozik. Románia és Bulgária schengeni övezeten belüli szárazföldi határain – vagyis a görög–bolgár, a bolgár–román, illetve a román–magyar közúti és vasúti határátkelőkön – továbbra is ellenőrzik az utasokat.
2024-04-03: Belföld - :

Orbán Viktor Bukarestben

Orbán Viktor is Bukarestbe érkezik ma, miután Klaus Iohannis egy szűkkörű egyeztetésre hívott fontos európai vezető politikusokat. A találkozón az uniós kérdések mellett szóba kerülhet a NATO-főtitkári pozícióval kapcsolatos jelölések kérdésköre is – tudósított tegnap a Maszol.