Orbán Viktor Bukarestben

2024. április 3., szerda, Belföld

Orbán Viktor is Bukarestbe érkezik ma, miután Klaus Iohannis egy szűkkörű egyeztetésre hívott fontos európai vezető politikusokat. A találkozón az uniós kérdések mellett szóba kerülhet a NATO-főtitkári pozícióval kapcsolatos jelölések kérdésköre is – tudósított tegnap a Maszol.

  • Fotó: Facebook / Orbán Viktor
    Fotó: Facebook / Orbán Viktor

A bukaresti Cotroceni-palotában tárgyal ma Klaus Iohannis államfő Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, Alexander De Croo belga kormányfővel és Andrej Plenković horvát miniszterelnökkel. A megbeszélések részei annak a stratégiai agendának, amelyet Charles Michel kezdeményezett, s amelynek célja az Európai Unió prioritásainak áttekintése.

Először szerveznek ilyen jellegű találkozót. Belgium jelenleg, Magyarország pedig július 1-jétől tölti be a soros uniós elnökséget. A megbeszélés egybeesik a legfontosabb EU-intézmények – parlament, bizottság, tanács – vezető pozícióinak betöltéséről szóló tárgyalások elkezdésével.

Közben terítéken van a NATO-főtitkári poszt új várományosának kiválasztása is, Mark Rutte mellett Klaus Iohannis is jelölt a pozícióra. Magyarország ellenzi, hogy a holland miniszterelnök kövesse Jens Stoltenberget. Márpedig a főtitkári poszthoz egységes álláspontra van szükség a tagállamok között.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1522
szavazógép
2024-04-03: Belföld - :

A postások is sztrájkolnak

A postások munkaügyi konfliktusának mielőbbi megoldását sürgette tegnap Marcel Ciolacu kormányfő, miután a román posta alkalmazottjai hétfő óta folytatták az általános sztrájkot.
2024-04-03: Belföld - :

Hírsaláta

HÚSVÉTI ÜZENET. Klaus Iohannis államfő szombaton üzenetet fogalmazott meg a nyugati kereszténység húsvéti ünnepe alkalmából, melyben békét, egészséget és örömöt kívánt a romániai római katolikus, református, unitárius és evangélikus híveknek.