Elhunyt Tordy Géza

2024. április 3., szerda, Világfigyelő

Elhunyt Tordy Géza, a Nemzet Színésze – tájékoztatta a művész családja a Nemzeti Színházat. A Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja nyolcvanöt esztendős volt.

  • Tordy Géza 2011. november 25-én. Fotó: MTI / Kollányi Péter
    Tordy Géza 2011. november 25-én. Fotó: MTI / Kollányi Péter

Tordy Géza 1938. május 1-jén született Budapesten. Pályája kezdetén a Vígszínház és a Madách Színház volt számára a meghatározó szellemi műhely. 1982-től a Színház-és Filmművészeti Egyetemen tanított, majd két vidéki nagyváros színházi életére is meghatározó befolyást gyakorolt: 1985-től 1988-ig rendezője, majd 1988-tól 1990-ig főrendezője volt a veszprémi Petőfi Színháznak, 1992-től 1995-ig pedig a Győri Nemzeti Színház művészeti vezetőjeként dolgozott. 1995 és 2021 között a Budapesti Kamaraszínház főrendezőjeként végzett művészi tevékenységet.

Mivel nem járt főiskolára, a gyakorlatban sajátított el mindent, amit a színpadon, filmen, televízióban, szinkronban meg lehetett tanulni. Egy interjúban azt mondta, hogy legalább tíz év telt el, mire igazán színésznek nevezhette magát. Játékát kitűnő jellemábrázoló készség, a romantikus és modern hősök megformálásában az érzelmi hitelesség, az indulatok vad, mégis kontrollált szenvedélye jellemzi. A közönség egyik kedvenceként színházban, filmen és a televízióban is kiemelkedő alakításokat nyújtott.

Egy nyilatkozata szerint a rendezés több szabadságot adott számára, mint a színészet. Több mint 60 darabot állított színre.

Kamera elé először 1957-ben állt: még tizenkilenc éves sem volt, amikor a Máriássy rendező házaspár próbafelvételen választotta ki a Külvárosi legenda egyik szerepére, a filmben olyan partnerei voltak, mint Kiss Manyi, Törőcsik Mari, Sinkovits Imre. 22 évesen már főszerepet játszott a Fűre lépni szabad című, Makk Károly rendezte vígjátékban. Később a magyar filmek szinte elmaradhatatlan szereplője lett, 26 évesen Baradlay Jenőt alakította A kőszívű ember fiai legendás filmváltozatában. Ő volt a Tenkes kapitánya vándordiákja, az Egri csillagok Miklós deákja, játszott a Kárpáthy Zoltánban, a Fekete gyémántokban, a 80 huszárban, A vörös grófnőben és feltűnt a közelmúltban bemutatott, Szikora János rendezte Hadik című történelmi filmben is.

Szívesen szinkronizált, többek között Gérard Philipe-nek, Robin Williamsnek, Robert De Nirónak, Jack Nicholsonnak és Anthony Hopkinsnak kölcsönözte a hangját.
Tordy Géza művészete elismeréseként 1970-ben és 1977-ben megkapta a Jászai Mari-díjat, 1980-ban lett érdemes művész, 1988-ban kiváló művész, a Kossuth-díjat 1991-ben vehette át. 2005-ben a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjai közé is beválasztották. 2008-ban a nemzet színésze lett, 2011-ben Prima Primissima díjat kapott.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 1085
szavazógép
2024-04-03: Világfigyelő - :

Bukhat Ursula von der Leyen? (Az Európai Ügyészség vizsgálja a Pfizer-botrányt)

Már a Laura Codruța vezette Európai Ügyészség vizsgálja Ursula von der Leyen Pfizer-botrányát – számolt be a brüsszeli Politico nyomán a Híradó portál. A nyomozás középpontjában az Európai Bizottság elnöke és az amerikai cég főnöke közötti állítólagos sms-váltás áll, a politikus ugyanis a koronavírus-járvány kellős közepén így állapodott meg a Pfizerrel kétmilliárd darab oltóanyag beszerzéséről, összesen 35 milliárd euró értékben.
2024-04-03: Világfigyelő - :

Halálos tűz Isztambulban

Legkevesebb 29 ember meghalt, amikor tűz ütött ki egy éjszakai klubban Isztambulban. Nyolc másik ember megsérült, közülük heten súlyos állapotban vannak – írja a tartomány kormányzói hivatalának közlése alapján a CNN.