Balázs István vizuális költeményei

2024. április 3., szerda, Közélet

Éghez szóló szavak címmel nyílt meg csütörtök este Balázs István képzőművészeti kiállítása Sepsiszentgyörgyön a Lábas Házban. A tárlaton bemutatott alkotások – pasztell, akvarell és grafika – kimondottan a fákról szólnak, jegyezte meg a művész.

  • Balázs István, Sántha Imre Géza és Éltes Barna a kiállítás megnyitóján a Lábas Házban. Fotó: Albert Levente
    Balázs István, Sántha Imre Géza és Éltes Barna a kiállítás megnyitóján a Lábas Házban. Fotó: Albert Levente

A borzonti születésű Balázs István nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, s e mostani kiállításának mintegy mottója a képek fölött olvasható idézet: „A Föld éghez szóló szavai a fák”, mely Rabindranath Tagore indiai költő, polihisztor tollából származik. A tárlatot megnyitó Sántha Imre Géza művészettörténész kiemelte: „egy olyan alkotó művészetébe nyerhetünk alaposabb betekintést, akinek több évtizedes munkássága hozzájárult Sepsiszentgyörgy minőségi vizuális, látványbeli érettségéhez, két vonalon is: a mérnöki precizitást és felelősséget igénylő építészeti, belsőépítészeti, valamint a sémáktól elrugaszkodó, költőibb, szabadabb vonalvezetést megjelenítő festészeti munkásságban”. Hozzátette, Balázs István az elmúlt évtizedek során több alkalommal is bemutatta „vizuális költeményeit”, munkáival számos egyéni és csoportos tárlaton vett részt. Az alkotót Kós Károlyhoz hasonlította, nemcsak azért, mert ő is az „architektúra mestere”, hanem azért is, mert a kötött tervezőmunka mellett otthonos a szabadabb szépművészeti alkotásban is.

Balázs István megköszönte a támogatást, különösen fő segítőjének, a feleségének, végül két néhai költő – Farkas Árpád és az uruguayi Jules Supervielle – verséből idézett, majd arra bátorította az érdeklődőket, „sétáljanak még itt az erdőmben”.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1680
szavazógép
2024-04-03: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Kortárs színház és retró filmbetétek (Szent György Napok)

Folyamatosan bővül a városnapok kulturális hetének eseménynaptára: múlt héten újabb három vendégelőadást jelentett be a Szent György Napok szóvivője, Erdély András.
2024-04-03: A múlt hét - Kuti János:

Nem áprilisi tréfák!

Tiszta szerencse, hogy ez az írás nem április elsején jelenik meg, mert a kedves olvasó azt hihetné, hogy amiket elmesélek, csak áprilisi tréfák, de ez nem igaz, mert amit alább leírok, azok jól dokumentált valóságos történetek. Csak a múlt hét egynéhány eseményét sorolom fel, amelyek lehet, hogy viccesnek és talán hihetetlennek is tűnnek, de olvasván ezeket, az ember meglepődhet rajtuk, és a végén már azt sem tudja, hogy sírjon-e vagy nevessen.