Egy rendőr megváltoztatta Malina Hedvig vallomását

2007. július 26., csütörtök, Világfigyelő

Megváltoztatta Malina Hedvig vallomását egy rendőr: szlovák lapértesülés szerint a sértett kézírásos vallomásának gépi átiratából kihagyott egy kulcsfontosságú mondatot. A Plus Jeden Den szlovák bulvárlap tegnapi értesülése szerint a mondat a Nyitrán megvert magyar egyetemista elleni támadás előzményeire vonatkozott.

Az értesülésre sem a szlovák belügyi szóvivő, sem az országos rendőr-főkapitányság szóvivője nem volt hajlandó reagálni. A Malina Hedvig saját kézírásos vallomásából kimaradt mondat akár perdöntő is lehet, mert cáfolja azt, amit a rendőrség a kezdetek óta állít, miszerint a lány azt mondta volna, hogy a támadás idején valakivel magyarul telefonált. A lap közli a lány kórházban írt kézírásos vallomásának fakszimiléjét, amelyben az áll: ,,Ami azt illeti, vajon az incidens előtt telefonáltam-e, vagy találkoztam-e és beszéltem-e éppen valakivel, inkább azt hiszem, hogy találkoztam és beszéltem vele." Az idézett mondat kulcsszerepe abban áll, hogy Hedvig telefonján az ominózus időpontban sem kimenő, sem fogadott hívás nem volt.

A lap közléséből arra lehet következtetni, hogy a sarkalatos körülmény feltárása után a rendőrség kénytelen lesz újraindítani a nyomozást. Ez valószínűsíthető az országos rendőrfőkapitány, Ján Packa kedden megjelent nyilatkozatából is. Packa ugyanis ― jóllehet közvetett módon ― először mondta ki: elképzelhető, hogy Malina Hedviget mégis megverte valaki, de a rendőrség szerint ,,a cselekmény nem olyan módon történt meg, ahogy ő (a sértett) leírja". Ez a vélemény ellentmond a belügyminiszter, Robert Kalinák szavainak, aki tavaly szeptemberben a nyomozás lezárását indokolva még úgy fogalmazott: ,,Kétségtelen, hogy a cselekmény nem történt meg."

Erre reagálva, Vladimír Palko, az előző kormány kereszténydemokrata belügyminisztere és Duray Miklós, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) alelnöke szükségszerűnek nevezte Kalinák belügyminiszter lemondását, Csáky Pál, az MKP elnöke pedig tegnap egyenesen úgy nyilatkozott, hogy a belügyminiszternek azonnal le kellene mondania. A magyarellenes kormányerő, a Ján Slota vezette szlovák Nemzeti Párt (SNS) a rendőrségi eljárást továbbra is jogszerűnek ítéli meg, és a belügyminiszter távozását nem tartja indokoltnak. Elemzők szerint figyelmet érdemlő körülmény, hogy Hedvig ügyvédje, Roman Kvasnica több mint tíz hónap múltán sem tekinthetett bele abba a rendőrségi aktába, amelyből a bulvárlap már két oldal fakszimiléjét is megszerezte.

A Fidesz szerint az elmúlt napokban nyilvánosságra került információk alapján úgy tűnik, hogy Malina Hedvig ügyé­ben a szlovák hatóságok nem pártatlanul jártak el. Németh Zsolt, a párt külügyi kabinetjének vezetője tegnapi közleményében azt írja: a magyar kormányfőnek kötelessége lenne kiállni a diáklány mellett. ,,Amikor egy határon túl élő magyart támadás ér, a Magyar Köztársaság miniszterelnökének kötelessége határozottan kiállni és megvédeni a bántalmazott ember jogait" ― olvasható a közleményben. Németh Zsolt úgy zárja közleményét, ,,az igazság győzelméről akkor beszélhetünk", amikor Malina Hedviget felmentik, a szlovák hatóságok elnézést kérnek tőle rágalmazás miatt, a magyar kormánynak pedig meg kellene követnie a lányt, amiért cserbenhagyta.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2295
szavazógép
2007-07-26: Közélet - Iochom István:

Forró Antal festőművész hazatérése

A július 29-én, vasárnap harmadik alkalommal tartott kézdimartonosi falunapon a település egyik jeles szülöttének, Forró Antal festőművésznek, grafikusnak és egyetemi tanárnak az emlékére domborművet avatnak.
2007-07-26: Világfigyelő - x:

Az utóbbi évtizedek legsúlyosabb erdőtüze Olaszországban

A több hete tartó hőhullám után az utóbbi évtizedek legsúlyosabb erdő- és bozóttüzei pusztítanak Olaszországban, különösen a déli országrészben lévő Puglia és Calabria tartományban, ahol tegnap is tűzoltó-helikopterek tucatjai küzdöttek több száz tűzfészekkel. Két ember vált eddig a lángok áldozatává, és mintegy 300-at kezelnek füstmérgezéssel.