Megjelent: Háromszéki magyar népköltészet

2024. április 12., péntek, Élő múlt

„Erdő, mező, hegy völgy, falu… minden mesél itt. A mesék földje ez – csuda-e, ha szép csendesen mesemondóvá nő a gyermek?” – vallotta egykoron szűkebb hazájáról, Erdővidékről a nagy mesemondó, népmesegyűjtő Benedek Elek.

Tovább boncolgatva Elek apó vallomását, feltehetjük a kérdést, hogy csuda-e, ha ennek a mesevilágnak a nagy gyűjtőjévé vált az Erdővidéken, Nagyajtán született és gyermekeskedett Kriza János, akinek a magyar folklórkutatás hajnalán megjelent Vadrózsák című kötete nemcsak a székely, hanem a magyar népköltészeti kutatástörténet egyik gyöngyszeme. Ezek után már joggal jelenthetjük ki, nem csuda, hogy Konsza Samu is – aki szintén ebbe a mesevilágba született bele az erdővidéki Nagybaconban – Kriza János és Elek Apó méltó utódaként a népköltészet szerelmesévé, annak gyűjtőjévé vált. Három évtizedes kutatómunkájának gyümölcseként jelent meg 1957-ben a Háromszéki magyar népköltészet című gyűjteményes kötet, amely az első önálló, háromszéki gyűjtéseket bemutató, terjedelmében és gyűjtési területei­ben pedig a mai napig legátfogóbb háromszéki kiadvány.

Préda Barna

(Háromszéki magyar népköltészet, Tortoma Kiadó, 2024. A kötet megvásárolható a könyvesboltokban, illetve megrendelhető az erdelyikonyv.hu oldalon)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2024-04-12: Élő múlt - Bedő Zoltán:

A hagyományok őriznek meg minket (Bemutatták Préda Barna új könyvét)

Préda Barna zalánpataki néprajzkutató negyedik, Az üvegfúvók unokái – Zalánpataki ősök albuma című könyve bemutatójának hírére az elmúlt szombaton zsúfolásig megtelt a szülőfalu kultúrotthona helybéliekkel, onnan elszármazottakkal, háromszéki és csíki érdeklődőkkel. Ezzel pedig újra bebizonyosodott, hogy egyetlen ember konok tenni akarása is képes felrázni a gondokba belefásultakat. Ismét nyilvánvalóvá vált, hogy a személyes példamutatásnak kilátástalanságot oldó, közömbösséget oszlató és közösségkovácsoló ereje van. Megint beigazolódott, hogy a reménytelenségtől magába roskadtak is képesek a cselekvés útjára lépni, ha valaki mögé felsorakozhatnak.
2024-04-12: Közélet - :

Hiánypótló, interaktív múzeum épül az egykori dohánygyárban - Adományozzunk emléktárgyakat az épülő létesítménynek! (Önkormányzati szemle)

Bizonyára sokunk emlékeiben még elevenen élnek a kommunista diktatúra eseményei, amelyek kortársaink, szüleink, nagyszüleink legszebb éveit árnyékolták be. A fiókok mélyén lapuló fényképek, kéziratok vagy akár egy-egy ruhadarab mind-mind a rendszerváltás előtti időszakra emlékeztetnek, arra a korszakra, amelyre ma már múltként tekintünk, viszont jelenünket még mindig behálózza.