Röviden

2007. július 26., csütörtök, Világfigyelő
Ég az erdő Magyarországon

Csaknem száz hektár erdő ég a Kiskunhalas, Kéleshalom, Imrehegy és Császártöltés települések közötti területen; 5-ös, kiemelt fokozatú a riasztás. Tűzoltóvonatot és helikoptert vetnek be a tűz oltásához ― mondta el az Országos Katasztró­favédelmi Főigazgatóság szóvivője, Dobson Tibor. A nagy kiterjedésű tűz oltásán több város tűzoltói dolgoznak, de a szeles időjárás nagyon megnehezíti a munkát ― mondta a Bács-Kiskun megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője. A munkálatokban húsz tűzoltóautó és 70 tűzoltó vesz részt.

Gyurcsány fejlesztési programot hirdet

A huszonhetek Európájában az elsők között meghirdetjük az első két év, 2007―2008 fejlesztési programját ― jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Budai Várban tartott kihelyezett kormányülést követően. ,,Új Magyarországot építünk most azzal, hogy megóvjuk az ország kulturális értékeit, azokat továbbfejlesztjük, átépítünk városközpontokat, ha kell, új erőt és új tevékenységet teremtünk a régióknak az ország ezernyi helyén" ― mondta Gyurcsány Ferenc annak kapcsán, hogy a kormány tegnapi döntésével elindította a hétéves Nemzeti Fejlesztési Terv első két évének programjait.

Egységesen utasítják el a függetlenséget

A szerb parlament kedden késő este szinte egyhangúan olyan határozatot fogadott el, amely elveti a Koszovó függetlenségének elérésére irányuló erőfeszítéseket. Nyolc órán tartó vita után 217 képviselő a határozattervezetre szavazott. Mindössze tizenketten voksoltak a dokumentum elfogadása ellen. A tartózkodók száma három volt. A szerb parlament 250 tagú. A szavazás idején 232-en tartózkodtak az ülésteremben. Megfigyelők szerint a belgrádi törvényhozás ritkán mutat ekkora egységet.

Martti Ahtisaari befejezte

Befejezettnek nyilvánította küldetését Martti Ahtisaari, az ENSZ koszovói különmegbízottja tegnap. ,,A munkám véget ért" ― mondta az ENSZ-megbízott a finn köztelevíziónak. A jelenleg 70 éves volt finn államfőt mintegy hat hónappal ezelőtt bízta meg a világszervezet egy koszovói rendezési terv kidolgozásával. Ahtisaari nemzetközi felügyelet alatti függetlenséget javasolt a dél-szerbiai tartománynak, tervezetét azonban Szerbia és Oroszország határozottan elutasítja.

Oxfordi kitelepítés

Mintegy 250 lakóházat kellett kiüríteni a közép-angliai Oxfordban tegnapra virradóra a Temze megemelkedett vízszintje miatt. A híres egyetemi város nyugati részén fekvő Osney kerületben lakók kényszerültek elhagyni otthonaikat. A kitelepített lakosoknak az oxfordi labdarúgó-stadionban nyújtottak ideiglenes menedéket.

Hat hegymászó fagyott meg az Alpokban

Egy nap alatt hat hegymászó vesztette életét az Alpokban, mindannyian kihűlés következtében ― közölte tegnap a francia és az olasz katasztrófavédelmi szolgálat. A kedden meghalt hat alpinista közül négyen a francia―olasz határ térségé­ben magasodó Mont Blanc meghódítása közben vesztették életüket. A csoport, amelyet három nő és egy brit férfi alkotott, eltévedt a térségre hirtelen lecsapó hó- és szélviharban. Az áldozatok 20 és 25 év közötti egyetemisták voltak. Az ötödik hegymászó, egy ötvenes éveiben járó belga férfi az olasz Alpokban, Trentino térségében halt meg. A hatodik áldozat, egy 49 éves német nő Monte Rosa közelében fagyott halálra.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2154
szavazógép
2007-07-26: Világfigyelő - x:

Putyin gyarmatosító gondolkodással vádolja a briteket

Az orosz elnök azzal vádolta Nagy-Britanniát, hogy ,,gyarmatosító szellemben" viselkedik a Litvinyenko-ügyben, és gondolkodásuk megváltoztatását tanácsolta a londoni vezetőknek Kreml-barát ifjúsági aktivistákat fogadva.
2007-07-27: Nyílttér - x:

Az utca hangja

PAPP ANTAL, Sepsiszentgyörgy. Oda jutottunk, hogy a robogósok lettek a közutak szélhámosai?! A rendőrség közli, hogy egy hét alatt 28 robogóst bírságolt meg, mert nem tartották be a szabályokat, azaz legtöbb esetben nem volt bejegyezve a jármű. Idős koromra vásároltam egy 50 köbcenti hengerűrtartalom alatti, 20 éves KTM-et, egy úgynevezett kecskét, hogy hamarabb elérhessek a kórházba vagy a piacra. A rendőrség által közöltekből tudtam meg, hogy milyen kötelezettségeim vannak: be kell jegyezni a robogót, forgalmi tanfolyamot kell elvégezni. Törvénytisztelő ember vagyok, megteszek mindent. Ám az a mód, ahogyan ezt tudomásomra hozzák, az felháborító. Eleget éltünk fenyegetettségben, most, a rendszerváltás után annyi évvel már joggal elvárjuk, hogy a fenyegetést tegyék félre! Meg lehet azt oldani kulturáltabban is.