Putyin gyarmatosító gondolkodással vádolja a briteket

2007. július 26., csütörtök, Világfigyelő

Az orosz elnök azzal vádolta Nagy-Britanniát, hogy ,,gyarmatosító szellemben" viselkedik a Litvinyenko-ügyben, és gondolkodásuk megváltoztatását tanácsolta a londoni vezetőknek Kreml-barát ifjúsági aktivistákat fogadva.

,,Olyan, szerintem hazánkat, népünket sértő követeléseket támasztanak, hogy változtassuk meg az alkotmányunkat" ― méltatlankodott Vlagyimir Putyin a Moszkvától 120 kilométernyire északnyugatra lévő, zavidovói rezidenciáján lezajlott találkozón.

,,Az ő agyukat kell kicserélni, de nem a mi alkotmányunkat. Mert amit javasolnak, az a gyarmatosító gondolkodás nyilvánvaló csökevénye. Elfeledték, hogy Nagy-Britannia már gyarmattartó hatalom, és Oroszország, hála Istennek, sohasem volt Nagy-Britannia gyarmata" ― háborgott Putyin a tévékamerák előtt.

David Miliband brit külügyminiszter olyan alkotmánymódosítást sugallt Oroszországnak, amely lehetővé teszi az Alekszandr Litvinyenko dezertált orosz állambiztonsági ügynök londoni sugárizotópos megmérgezésével gyanúsított egykori kolléga, Andrej Lugovoj kiadását.

Válaszul Lugovoj kiadásának Moszkva általi megtagadására, London bejelentette négy orosz diplomata kiutasítását. Erre Moszkva, amely a saját állampolgár kiadásának alkotmányos tilalma mögé sáncolja el magát, bejelentette négy brit diplomata kiutasítását.

,,Tragédia történt, Litvinyenko úr életét vesztette Londonban. Ők egy állampolgárunk, Lugovoj kiadását kérik. Náluk harminc olyan ember rejtőzik, akit az orosz jogérvényesítő szervek súlyos és különösen súlyos bűncselekményekért köröznek. Nekik eszükbe sem jutott, hogy kiadják őket" ― fejtegette Putyin.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1920
szavazógép
2007-07-26: Világfigyelő - x:

Az utóbbi évtizedek legsúlyosabb erdőtüze Olaszországban

A több hete tartó hőhullám után az utóbbi évtizedek legsúlyosabb erdő- és bozóttüzei pusztítanak Olaszországban, különösen a déli országrészben lévő Puglia és Calabria tartományban, ahol tegnap is tűzoltó-helikopterek tucatjai küzdöttek több száz tűzfészekkel. Két ember vált eddig a lángok áldozatává, és mintegy 300-at kezelnek füstmérgezéssel.
2007-07-26: Világfigyelő - Mózes László:

Röviden

Ég az erdő Magyarországon
Csaknem száz hektár erdő ég a Kiskunhalas, Kéleshalom, Imrehegy és Császártöltés települések közötti területen; 5-ös, kiemelt fokozatú a riasztás. Tűzoltóvonatot és helikoptert vetnek be a tűz oltásához ― mondta el az Országos Katasztró­favédelmi Főigazgatóság szóvivője, Dobson Tibor. A nagy kiterjedésű tűz oltásán több város tűzoltói dolgoznak, de a szeles időjárás nagyon megnehezíti a munkát ― mondta a Bács-Kiskun megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője. A munkálatokban húsz tűzoltóautó és 70 tűzoltó vesz részt.