MozimániaÚjdonságok a moziban, spanyol romantika a Netflixen

2024. április 24., szerda, Magazin

A KASZKADŐR (The Fall Guy) / 114 perc / akció, vígjáték / r.: David Leitch / fsz.: Aaron Taylor-Johnson, Ryan Gosling, Emily Blunt, Teresa Palmer.

A kaszkadőröket felrobbantják, lelövik, elütik, kidobják az ablakokon és leejtik magas helyekről a mi szórakoztatásunkra, annak érdekében, hogy látványos legyen a film. Hősünknek, aki épp egy balesetből lábadozik, meg kell találnia egy eltűnt filmsztárt, ki kell bogoznia egy összeesküvést, és meg kell próbálnia visszanyerni élete szerelmét, miközben a napi melóját is el kell végeznie. Mégis, mi ne ütne ki balul? A film rendezője a való életben is kaszkadőr. David Leitch néhány kasszasiker után eddigi legszemélyesebb filmjét rendezte meg. A kaszkadőr egy fergeteges, dinamikus, sztároktól hemzsegő akcióthriller.

ABIGAIL / 113 perc / horror / r.: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett / fsz. Kathryn Newton, Dan Stevens, Kevin Durand, Giancarlo Esposito, Alisha Weir.

Előrebocsátom: ez nem a Szabó  Magda-féle Abigél. Ez egy kemény horror arról, hogy a gyerekek néha olyan rémesek. Miután egy csapat botcsinálta bűnöző elrabolja egy nagyhatalmú alvilági figura 12 éves balerina lányát, csak annyit kell tenniük az 50 millió dolláros váltságdíj begyűjtéséhez, hogy egy éjszakán át vigyáznak a kislányra. Ám az elhagyatott villában a gyerekrablók egymás után kezdenek eltünedezni, és rémületük egyre fokozódik, amikor rájönnek, hogy nem egy átlagos gyerekkel vannak összezárva…

CHALLENGERS / 131 perc / dráma, romantikus / r.: Luca Guadagnino / fsz.: Zendaya, Josh O’Connor, Mike Faist.

A Challengers a feltörekvő profi tenisztehetségek számára rendezett bajnokság. Itt kerül egymással szembe Art és Patrick, akik nagyon jól ismerik egymást, hiszen évekkel korábban elválaszthatatlan cimborák voltak, egészen addig, míg meg nem ismerkedtek Tashival (Zendaya), aki nemcsak a legjobb volt a pályán, hanem a legvonzóbb is. A két srác egyszerre kezdett ki vele, egyszerre nyomultak rá, és egyszerre kaptak biztató jeleket. A szőke srác kiszámítható, fegyelmezett és sikerre éhes. A barna bohém, laza és játékos. Tashi nem tud választani köztük. Aztán mégis. Aztán mégsem. Telnek az évek és a három szerelmes fiatal között nem szakadnak el a kötelékek, hanem mind jobban  összegubancolódnak…

MEGOLDÁSOK KÖNYVE / 102 perc / dráma-vígjáték / r.: Michel Gondry / fsz.: Pierre Niney, Vincent Elbaz, Fran­çoise Lebrun, Blanche Gardin, Sting.

Az alkotói válságba került Marc életét és karrierjét is zűrzavar jellemzi. A párizsi őrületet hátrahagyva elviszi stábját a nagynénje házába, hogy a kis vidéki falu nyugalmában folytassák új filmjük forgatását. Ebben a környezetben újra megszállja az ihlet, és hirtelen annyi ötlete támad, hogy elhatározza: megírja A megoldások könyvét, amelyben mindenkivel megosztja tanácsait. Michel Gondry (Egy makulátlan elme örök ragyogása) új filmje egy rendező történetét meséli el. Főszereplője A tűzön át, a Frantz és az Yves Saint-Laurent című filmekből is ismert, César-díjas francia sztár, Pierre Niney. Egy cameo szerepben Sting is felbukkan.

PAPÍRVÉKONY FALAK / 95 perc / 2024 / spanyol romantikus / r.: Patricia Font / fsz.: Eduardo Ferrés, Paco Tous, Miguel Ángel Muñoz, Fernando Guallar, Aitana, Joan Sentís, Natalia Rodríguez.

A Netflixen látható spanyol romantikus vígjáték könnyed kikapcsolódási lehetőséget ígér, melynek középpontjában a zene és két fiatal felnőtt kapcsolata áll. Az alkotás egy remake, a 2015-ös francia Vakrandi című film újragondolása. A zongorista és a befektető története április 12-től látható az online filmes platformon.
Az alapötlet érdekes és egyedi: egy fiatal zongorista lány meghallgatásra készül, ám gyakorlása komoly zavart okoz szomszédjának, Davidnek, a fiatal játékfeltalálónak, aki csak csendben tud munkájára koncentrálni. Mivel mindössze egy vékony fal választja el őket, a két szomszéd közötti feszültség komikus helyzetek sorát indítja el, ahogy mindketten igyekeznek megtalálni a módját, hogyan éljenek harmóniában egymás mellett. Az alapötlet eredeti, ezért egy fokkal kiemelkedik a középmezőnyből. Néhány klasszikus zenei idézet, a visszafogott humor, a hiteles színészi alakítások, a jól megírt dialógusok kellemes tavaszi filmnézést ígérnek.

Dancs Árpád

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 311
szavazógép
2024-04-24: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

A Nemere útjában – Nyujtód és vidéke

Veszedelmet jelentett télvíz idején Háromszéken az Ojtozi-szoroson át behatoló Nemere, ami tulajdonképpen nem más, mint a Bărăganban tomboló állandó, évszakos szél, a Crivăț egyik ága. Igazi keletkezési helye mindkettőnek a Nagy Orosz alföld, ahol erős telek idején magas légnyomású anticiklon alakul ki, amely nyugati irányba folytatja útját, s nagy vehemenciával söpri végig a havat a Bărăgan alföldje felé, de még akkor is bőven marad erejéből, amikor a hegyeken átbukva besüvít a Szentföldre, onnan a Szépmezőn végignyargalva megütközik a sepsiszentgyörgyi vasútállomás épületével.
2024-04-24: Szabadidő - :

Mit fözzünk ma? (Vajas zöldségleves gazdagon)

Hozzávalók – a leveshez: 4 dkg vaj, egy kisebb csirkemell fele, 3 közepes sárgarépa, 2 közepes fehérrépa, 1 csomó petrezselyemzöld, citromfű, 1 ág zellerzöld, 20 dkg csiperkegomba, 1 fej karalábé, 25 dkg vajbab, 8–10 db kelbimbó, 1 darabka zeller, 1 paradicsom, fél zöldpaprika, 1 púpozott teáskanál liszt, 2,2 liter víz, ételízesítő vagy só, fehér bors, gyömbér, kurkuma, tárkony, 1 ág rozmaring; a vajas nokedlihez: 1 tojás, csipet só, 1 teáskanál puha vaj, 1 evőkanál fehér liszt és 1 evőkanál kukoricaliszt.