Washington: Ukrajna a lehető leghamarabb megkapja a katonai segélyt

2024. április 24., szerda, Világfigyelő

Az amerikai katonai segélyek első tételét a végleges jóváhagyás után „hamarabb fogják Ukrajnának eljuttatni, mint azt bárki lehetségesnek tartja” – mondta Bill Keating, Massachusetts állam demokrata párti kongresszusi képviselője hétfőn Kijevben.

  •  Volodimir Zelenszkij és Joe Biden. Fotó: Facebook / Volodimir Zelenszkij
    Volodimir Zelenszkij és Joe Biden. Fotó: Facebook / Volodimir Zelenszkij

Mint ismert, hónapokig tartó kongresszusi patthelyzet után az amerikai képviselőház április 20-án elfogadta a Kijevnek szánt 61 milliárd dolláros segélytörvényt, és a jogszabályt a szenátusnak küldte.

A késedelem kritikus hiányt okozott a tüzérségi lövedékek és a légvédelmi lőszerek terén, ami egyre nagyobb terhet ró az ukrán erőkre.

Meg nem nevezett amerikai védelmi tisztviselők a Politico című lapnak múlt héten azt mondták, hogy a Pentagon már előkészítette a fegyver- és felszerelésszállítmányokat a törvényjavaslat elfogadására számítva. Keating, aki az amerikai képviselőház külügyi és fegyveres ügyekkel foglalkozó bizottságainak is tagja, a Kyiv Independent szerint azt mondta, hogy Kijev „napokon belül, de lehet, hogy heteken belül” is megkaphatja a fegyverek egy részét. „Nem ismerjük a menetrendet, de ha ismernénk is, nem mondanánk el senkinek, mert ez befolyásolhatná a háborús stratégiát” – mondta a képviselő a kijevi Mihajlovszka téren az újságíróknak.

A nap során korábban az amerikai törvényhozók kétpárti küldöttsége találkozott Volodimir Zelenszkij elnökkel, aki előzőleg telefonbeszélgetést folytatott amerikai kollégájával, Joe Bidennel. Zelenszkij megvitatta az amerikai törvényhozókkal a tüzérségi lövedékek, harci repülőgépek, elektronikus hadviselés és nagy hatótávolságú rakéták szükségességét, valamint az ukrán védelmi ipar fejlesztésének támogatását – közölte az elnöki hivatal.

Zelenszkij közlése szerint az amerikai elnökkel megbeszélték az amerikai katonai segélycsomag tartalmát, Biden pedig biztosította őt arról, hogy a törvényjavaslatot a szenátus jóváhagyása után azonnal aláírja.

Az ukrán elnök köszönetét fejezte ki az Egyesült Államok elnökének Ukrajna iránti megingathatatlan támogatásáért.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1774
szavazógép
2024-04-24: Belföld - :

Kisebb beruházások

A tegnapi kormányülés elején Marcel Ciolacu kormányfő bejelentette, a kabinet ülésén összesen 260 millió lej értékben hagynak jóvá infrastrukturális beruházásokat a szállítás és a környezetvédelem ágazatában.
2024-04-24: Világfigyelő - :

Korrupcióval gyanúsítják az ukrán mezőgazdasági minisztert

Az ukrán korrupcióellenes ügynökség gyanúsítottként kezeli Mikola Szolszkij mezőgazdasági minisztert egy olyan nyomozásban, amely állami földek illegális megszerzésével kapcsolatos, a vizsgálat mintegy 7 millió dollár értékű ügyben folyik – jelentette tegnap az ukrán média.