Természetfotók üzenete

2024. április 26., péntek, Közélet

Miként az elmúlt évtizedben minden alkalommal, az idei Szent György Napokon is szabadtéri természetfotó-kiállítással jelentkezett a sepsiszentgyörgyi Transnatura fotóklub. A Varázslatos természet című csoportos tárlatot az Erzsébet park felső sétányán szerda délután Munzlinger Attila asztrofotós nyitotta meg.

  • Érdeklődők a Varázslatos természet fotókiállítás megnyitóján. Fotó: Udvardi Jenő
    Érdeklődők a Varázslatos természet fotókiállítás megnyitóján. Fotó: Udvardi Jenő

Új, remek természetfotókat láthatnak az érdeklődők az Erzsébet parkban, s e kiállítási forma alighanem a legjobb módozat arra, hogy egy tárlatot minél többen megtekinthessenek. Demeter János, a Vadon Egyesület ügyvezető igazgatója köszöntőjében kiemelte, a Transnatura fotósainak tavaly gazdag, sikeres évük volt, többen rangos nemzetközi megmérettetéseken vettek részt ahol díjakat nyertek, s rendületlenül dolgoznak.

Munzlinger Attila elismert székelyföldi asztrofotográfus megnyitóbeszédében rögzítette, ő is természetfotósnak tartja magát, ám egy másik műfajban, inkább éjszaka fényképez, mert akkor van ideje (nappal ugyanis gyergyószárhegyi családorvosként betegeket gyógyít – szerk. megj.). Amikor gyermekeket, fiatalokat tanít fotózni, folyamatosan hangsúlyozza, a jó fotó mindig az ember fejében, elméjében készül el először, hiszen a fényképező meg akar valamit mutatni, örökíteni. Ám a nagyon jó fotóhoz már a szív is szükséges, tette hozzá, a fotós beleviszi az érzelmeit, önmagát tulajdonképpen; így valójában minden fotó egyben önarcképnek is tekinthető, hiszen alkotója elképzeléseit, látásmódját, személyiségét tükrözi, s akkor igazán jó, ha érzelmekkel közelít témájához. E kiállítás minden képén látható, magyarázta Munzlinger Attila, hogy a magas mesterségbeli tudás mellett a fotós nagy csodálattal és szeretettel közelít témájához, a természethez. S mivel azt, amit az ember szeret, azt igyekszik óvni, védeni, ezáltal a természetfotó a környezetvédelem egy sajátos formája, alapüzenete pedig az, hogy óvjuk, védjük a természetet. Ezért minden természetfotós egy természetvédő aktivistának is tekinthető, hangsúlyozta, hiszen képeinek az az üzenete, hogy vigyázzunk a még élő fajokra, így ő maga is nagy hálával gondol a természetfotósokra, hiszen hozzájárulnak ahhoz, hogy az élővilág évek, évtizedek múltán is csodálható legyen.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1776
szavazógép
2024-04-26: Közélet - Nagy D. István:

A Kárpát-haza képi krónikása (Weinstock a Székely Nemzeti Múzeumban)

Tematikáját, tárgyát és alanyát tekintve egyaránt kivételes tárlat látogatható szerda délutántól a Székely Nemzeti Múzeumban az anyaországi szakmai társintézmény, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum jóvoltából. A Képekbe zárt haza – Weinstock Ernő észak-erdélyi fotográfiái 1940–1944 között címet viselő kiállítás – melynek ünnepélyes megnyitójára szerdán került sor – a két világháború közötti időszak egyik legismertebb, nagyváradi származású képeslap-értékesítője elképesztően gazdag fotográfusi és képeslapalkotói életművéből villant fel egy kis, de igen értékes részt. A látogatók nemcsak az eredeti fényképfelvételeket, képeslapokat tekinthetik meg, de igényes leírásokból és különleges tárgyi emlékeken keresztül ismerhetik meg a „képeslapkirály” életét és munkásságát.
2024-04-26: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Csapatmunkából színpadi előadás (Gyermekszínjátszók Sepsiszentgyörgyön)

Bár a folyamatosan változó tanügyminisztériumi rendelkezések okán az évek során más-más besorolás alá esett a sepsiszentgyörgyi Váradi József Általános Iskola szervezésében a gyermekszínjátszó találkozó, a tegnapi, immár 17. kiadásához érkezett megyeközi rendezvény a fellépő gyermekcsapatok lelkesedése, vidámsága által ismételten jó hangulatban, népes közönség előtt zajlott.