Háromszéki RMDSZNépes csapattal vágnak neki a helyhatósági választásoknak

2024. április 26., péntek, Közélet

Több mint hétszáz önkormányzati tisztségre pályázik az RMDSZ Háromszéken, összesen negyven településen szállnak versenybe teljes képviselő-testületi listával, illetve 37 polgármesterjelöltjük indul a helyhatósági megmérettetésen – jelentette be tegnap Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke abból az alkalomból, hogy iktatta a megyei választási irodánál a jelölési dossziéját a megyei önkormányzati képviselők jelöltlistájával egyetemben.

  • Fotó: Vargyasi Levente
    Fotó: Vargyasi Levente

Az egykori vármegyeháza, a Bod Péter Megyei Könyvtár jelenlegi épülete szomszédságában tartott tájékoztatón kiderült, hogy a szövetség új jelöltekkel száll versenybe Gidófalván Porzsolt Levente, Csernátonban Mágori István, Bölönben Ferencz Zoltán személyében, illetve újabb négyéves községvezetői mandátumra pályázik Molnár István Kézdialmáson. A szövetség színeiben méretkezik meg a korábbi független ozsdolai polgármester, Pénzes Ágoston. Esztelneken nem indítanak polgármesterjelöltet, viszont Salamon Balázs független jelöltet támogatják, aki az elmúlt négy évben az Erdélyi Magyar Szövetség színeiben volt a község elöljárója. A községben csak az RMDSZ állít listát, melyet az egyezség értelmében a többi magyar alakulat támogat, és amelyre az ő jelöltjeik is felkerültek. Hidvégen és Előpatakon a RMDSZ-nek nincs polgármesterjelöltje, csak tanácsosi listát állítanak. Előpatak kapcsán újságírói kérdésre az elnök kifejtette, hogy az eddigi magyar polgármester nyugdíjba vonul, nem találtak megfelelő új jelöltet, illetve a községben a magyarság aránya 5 százalék alatti, így különösebb esélye nem lenne az RMDSZ-nek a községvezetői szék elnyerésére. Tamás Sándor azt is kiemelte, hogy a 706 önkormányzati helyért megyeszinten az RMDSZ színeiben indulók közül 128-an 35 év alattiak, illetve 150 nő szerepel a listákon. Eddig soha nem volt ilyen magas sem a fiatal, sem a női jelöltek aránya, 18 és 20 százalék – hívta fel a figyelmet. A szövetség két női polgármestere, Szotyori Angéla (Málnás), illetve Bordás Enikő (Uzon) újrázásra készül. Ami a megyei önkormányzatot illeti, teljes listával indulnak, a jelöltek közül 9-en 35 év alattiak, illetve 12 közülük nő.

Tamás Sándor az elmúlt hetekben többször hangoztatott meglátásait is elismételte. Elmondta: a szövetség a megyében megteremtette az összhangot az emberekkel, illetve a többi magyar politikai alakulattal, és ezáltal elérték, hogy Háromszék a béke szigete legyen, ami biztonságot és bizalmat is eredményezett, így sikerült a közösség elvárásainak megfelelő fejlesztéseket elindítani. Tisztában vannak azzal, mit várnak el a háromszékiek: jobb életminőséget, utakat, egészségügyi és oktatási rendszert, minőségi közszolgáltatásokat, tisztább környezetet. A magyar közösség másik elvárása, hogy az érdekeit ne csak védjék, de meglévő jogosítványait, jogait bővítsék is mind Romániában, mind az Európai Unióban. Tamás Sándor emlékeztetett, hogy a béke és összhang megteremtése mellett a védekezésre is jutott idő, és a továbbiakban sem szabad hátradőlniük. Látható, hogy országos szinten a politikai életet a teljes bizonytalanság jellemzi, ezért is fontos cél, hogy a szélsőséges előretörést ne csak megállítsák, de erejükhöz mérten vissza is szorítsák. Az új vasgárdisták, az AUR és elvbarátaik feltörekvőben vannak, és a magyar közösség nélkül képzelik el az ország jövőjét. Ez ellen elsősorban úgy lehet tenni, hogy a magyar közösség a választásokon az eddigieknél nagyobb arányban vesz részt.

Újságírói felvetésre Tamás Sándor kifejtette, hogy Háromszéken nincsenek etnikai és politikai konfliktusok. Az elmúlt tizenöt évben a megyei önkormányzatnál, a városokban és a községekben is folyamatosan arra törekedtek, hogy egyeztetésekkel, tárgyalásokkal rendezzék a vitákat a magyar és a román politikai alakulatokkal egyaránt, hogy egyensúlyt teremtsenek. Szintén a sajtó kérdésére az elnök elmondta, hogy az RMDSZ megyeszinten több mint 26 ezer támogató aláírást gyűjtött össze.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1775
szavazógép
2024-04-26: Közélet - Bartos Lóránt:

Atomrobbantásokról a tanácsülésen (Kézdivásárhely)

Eseménytelennek ígérkezett a kézdivásárhelyi tanács e havi rendes ülése, az ülés megszokott menete határozattervezetek gyors elfogadásánál többet aligha ígért, az egyhangúságba azonban sikerült némi „színt” vinnie Szőts Emil tanácstagnak (aki a céhes városban az Erdélyi Magyar Szövetség polgármesterjelöltje is). Az önkormányzati képviselő meredek állítással állt elő, szerinte Ukrajnában gyakorlatilag atomháború zajlik, és már több nukleáris robbanás is történt.
2024-04-26: Kármentő - Kuti János:

Újabb szék a láthatáron?

Iohannis elnökünk már rég nem volt hosszú külföldi úton, ezért hát fogta magát, felszállt egy kicsinyke luxusrepülőgépre és elszállt Dél-Koreába. Persze a rosszmájú újságírók ezért rögtön rászálltak (illetve utána Koreába, mert itthon nem ad az elnök interjút), és megkérdezték tőle, miért kellett ehhez luxusgépet bérelni, hiszen lám, az ország gazdasága is csak „sántikál”.