Új frontot nyitottak az oroszok

2024. május 14., kedd, Világfigyelő

Új frontot nyitott az orosz hadsereg az elmúlt hétvégén: Harkiv megyében átlépték az ukrán–orosz államhatárt, és számos kisebb ukrán települést elfoglaltak tegnapig, Kijev elrendelte a civilek kitelepítését több faluból.

  • A Harkiv megyei orosz előretörés az amerikai Institute for the Study of War térképe szerint
    A Harkiv megyei orosz előretörés az amerikai Institute for the Study of War térképe szerint

Harkiv megyében továbbra is súlyos a helyzet, heves orosz tüzérségi támadások zajlanak, az ukrán védelmi erők azonban visszaverik az ellenséges rohamokat – jelentette ki Dmitro Lihovij, az ukrán vezérkar szóvivője egy tegnapi tévéműsorban. A tisztségviselő kifejtette, hogy Harkiv megyében, ahol az ellenség május 10-én átlépte az ukrán–orosz államhatárt, vasárnap estig 31 támadást hajtottak végre az orosz erők ukrán települések ellen. A vezérkar szóvivője megerősítette, hogy az ellenség taktikai sikereket ér el, a helyzet azonban szavai szerint továbbra is összetett és dinamikusan változik. A Harkiv megyei rendőrség közlése szerint tegnap délig 1741 helyi lakost evakuáltak a megye határ menti térségéből.

Az orosz védelmi minisztérium hadijelentése szerint az orosz hadsereg elfoglalta a Harkiv megyei Hatiscse, Kraszne, Morohovec és Olijnikove településeket, miközben öt frontszakaszon sikerült előrenyomulnia.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1817
szavazógép
2024-05-14: Világfigyelő - :

Oroszország készen áll a háborúra

Ha a nyugati országok a harctéren akarják megoldani az ukrán válságot, Moszkva készen áll erre – jelentette ki Szergej Lavrov megbízott külügyminiszter az orosz parlament felsőházának külügyi bizottságában tegnap a tisztségére való újrajelöléséről folytatott konzultáción.
2024-05-14: Világfigyelő - :

Hatalmas nyomás nehezedik Magyarországra

Elementáris küzdelem várható a következő hetekben a NATO-s javaslat ügyében, elképesztő a nyomás Magyarországon, azonban a kormány ennek ellenére sem kíván részt venni semmilyen módon az ukrán katonák kiképzésében és a fegyverszállításban – közölte Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter tegnap Budapesten.