Hatalmas nyomás nehezedik Magyarországra

2024. május 14., kedd, Világfigyelő

Elementáris küzdelem várható a következő hetekben a NATO-s javaslat ügyében, elképesztő a nyomás Magyarországon, azonban a kormány ennek ellenére sem kíván részt venni semmilyen módon az ukrán katonák kiképzésében és a fegyverszállításban – közölte Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter tegnap Budapesten.

  • Fotó: Facebook / Szijjártó Péter
    Fotó: Facebook / Szijjártó Péter

A tárcavezető a Fidesz frakcióülésén figyelmeztetett: a NATO elkezdte halványítani azokat a saját maga által előzőleg megrajzolt vörös vonalakat, amelyek kimondták azt, hogy a szövetség nem részese az ukrajnai háborúnak, valamint mindent meg kell tenni a közvetlen konfrontáció elkerülése érdekében Oroszországgal. „És most jött elő az a történet, hogy a főtitkár úgy érezte, most már a NATO-nak is érdemes lenne valamit tennie, mert az nem megy, hogy itt a NATO két éve ül, és csak a tagországok meg az Európai Unió képes elkövetni a világ biztonságát fenyegető lépéseket” – mondta. Ennek keretében pedig fokozni kívánják a szervezet koordináló szerepét a fegyverszállításban, az ukrán katonák kiképzésében, és százmilliárd eurós támogatási csomagot készülnek elfogadni, azonban ebben Magyarország nem kíván részt venni semmilyen formában. „Mi ebből teljes egészében ki akarunk maradni. Megakadályozni ezt nem tudjuk, de egy dolgot biztosan szeretnénk, pontosabban hármat. Egy, hogy magyar katonának ilyenben ne kelljen részt vennie. Kettő, hogy Magyarország területén ilyen típusú akció ne történhessen. És három, hogy a magyar adófizetőknek egy fillérjét se kelljen erre használni. És mind a három tekintetében elképesztő, de tényleg elementáris erejű nyomás van rajtunk” – emelte ki, rámutatva, hogy a másik két vonakodó tagországot gyorsan beterelték a közös álláspontba, Magyarország így egyedül maradt.
Szerinte a fegyverszállítások csak a status quót tartják fenn, további hatalmas veszteségek mellett. „Ezért ebből csakis úgy lehet kijönni katonailag, ha a második forgatókönyv működik, tehát a szárazföldi katonák küldése, ami egyenlő a NATO involválásával és a világháború kirobbanásával” – jelentette ki. „A harmadik forgatókönyv az, hogy egy ilyen háborúban minden eszköz használata megengedhető, és akkor innen jön a nukleáris tölteteknek a kérdése, amiből pontosan tudjuk, hogy egy darab elég ahhoz, hogy elrendezze a világ jövőbeni sorsát, és ebből van több ezer mindkét oldalon” – közölte. „Egy nukleáris szuperhatalmat legyőzni nem lehet. Ami történik, az gyakorlatilag egy mészárszéknek a működtetése” – jegyezte meg.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1817
szavazógép
2024-05-14: Világfigyelő - :

Új frontot nyitottak az oroszok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg az elmúlt hétvégén: Harkiv megyében átlépték az ukrán–orosz államhatárt, és számos kisebb ukrán települést elfoglaltak tegnapig, Kijev elrendelte a civilek kitelepítését több faluból.
2024-05-14: Közélet - Józsa Zsuzsanna:

Közösen művelni a csodát (Huszonöt éves a Kriza János Unitárius Dalárda)

Megalakulásának 25. évfordulója alkalmából kórustalálkozót szervezett május 10-én, pénteken az unitárius templomban a sepsiszentgyörgyi Kriza János Unitárius Dalárda. Fellépett a Laudate Kamarakórus, Pastorala Kamarakórus, Pro Musica Kamarakórus, Régeni Áron Dalárda, Szemerjai Református Dalárda, Székely István Dalkör és a házigazda kórus Karácsony Gabriella, Szántó Kinga, Márk Attila, Kelemen Alpár, Sipos Zoltán és Lőfi Gellért karnagyok vezetésével. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Kovács István unitárius püspök is, aki szívesen jött haza együtt ünnepelni azokkal, akikkel szívükben hordják az éneklés-együttlét-baráti közösség-magyarság-szép szó-szeretet sokágú csodáját.