Kampányban az RMDSZ Háromszéki NőszervezeteNőket az önkormányzatokba!

2024. május 14., kedd, Közélet

Többet vállalnak és többet is követelnek a nők az eddigieknél a közéletben: egyre bővül a nőszervezetek tevékenysége, illetve létszáma, és a június 9-ei önkormányzati választásokon növelni kívánják a női tanácstagok számát, mert úgy érzik, szakmai tudásukkal és sajátos látásmódjukkal is segíteni tudják a közösséget – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet Domokos-F­ejér Melinda, az RMDSZ Háromszéki Nőszervezetének elnöke, Kondor Ágota mentálhigiénés szakember és megyeitanácstag-jelölt, illetve a zabolai Szabó Emese doktornő és helyitanácstag-jelölt tartott tegnap Sepsiszentgyörgyön.

  • Kondor Ágota, Domokos-Fejér Melinda és Szabó Emese. A szerző felvétele
    Kondor Ágota, Domokos-Fejér Melinda és Szabó Emese. A szerző felvétele

Az RMDSZ háromszéki nőszövetsége 2013-ban alakult, és tíz év után mintegy 1500 aktív tagot számlál, akik évente átlag 250 rendezvényt szerveznek húsz közösségben, de holnap – május 15-én – jön létre hivatalosan a huszonegyedik, zabolai szervezet, mely iránt máris nagy az érdeklődés. Ami a tágasabb körben való részvételt illeti, megyeszinten 9-ről 13 százalékra javult a női tanácstagok aránya; Sepsiszentgyörgy e téren is jó példával jár elöl, a 21 tagú önkormányzati képviselő-testületben 9 nő tevékenykedik (ebből 8 RMDSZ-es), összesen pedig 52 női tanácstaggal, 2 polgármesterrel és 1 alpolgármesterrel vesz részt a döntésekben az RMDSZ háromszéki nőszervezete.

Az idén még magasabbra teszik a mércét: összesen 206 önkormányzati jelöltet indítanak, minden olyan településen van női jelölt, ahol az RMDSZ teljes listát nyújtott be. A bejutóknak képzéseket szerveznek, ahol többek között kommunikációt, viselkedést, jogi és politikai ismereteket szerezhetnek. A nőszervezet támogatja a nők közéleti szerepvállalását, és sokféle programja van (személyiségfejlesztéstől a hagyományőrzésig, kultúrától életmódig), ezt a palettát pedig folyamatosan szélesítik, és a jelek szerint van rá igény, egyre több lelkes és motivált fiatal csatlakozik. A nyilatkozók hangsúlyozták: a szervezet mindenki számára nyitott, örömmel fogadnak minden érdekeltet az ötleteikkel együtt.

Az újonnan alakuló zabolai nőszervezetről Szabó Emese beszélt. Elmondása szerint orvosként és két gyermek édesanyjaként nem volt rálátása a politikára, de úgy érzékelte, hogy környezetében is rengeteg lelkes nő van, aki kész a közösségért dolgozni, ezért vállalta a jelöltséget. Nagyon tetszettek neki az RMDSZ nőszervezetének programjai, a gyermekekkel való foglalkozások, tudományos előadások, karitatív tevékenységek, női egészségmegőrzési és táplálkozási tanácsadás, ezeket szeretné meghonosítani, de sok más terve is van; úgy gondolja, a nagy változások apró dolgokkal kezdődnek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 312
szavazógép
2024-05-14: A múlt hét - Kuti János:

Sárga veszedelem?

A kínai elnök, Hszi Csin-ping házastársa társaságában kémkedni jöhetett Európába, amelyet a kínaiak biztosan meg akarnak hódítani.
Először Franciaországban járt, ahol királyhoz méltó fogadtatásban részesítette őket a később makrancosnak tűnő Macron elnök és felesége. Azért, hogy lekenyerezze, ajándékba adott Hszinek egy vázát, konyakot, Victor Hugo két művének kínai fordítását és egy 1742-ben kiadott francia–kínai szótárat.
2024-05-14: Közélet - Bartos Lóránt:

Kulcsár-Terza: Mi nem leszünk nemzetárulók (A Magyar Polgári Erő jelöltjei Kézdivásárhelyen)

Sajtótájékoztatón mutatta be a Magyar Polgári Erő (MPE) a jelöltjeit Kézdivásárhelyen, az eseményen jelen volt Kulcsár-Terza József, a párt ügyvezető elnöke is. Kifejtették: nemzeti alternatívát kínálnak azok számára, akik más pártokra nem tudnák adni voksukat a helyhatósági választásokon.