Tüntetés kampányban

2024. május 14., kedd, Máról holnapra
Farkas Réka

Miközben dübörög a kampány, és a kormánypártok igyekeznek nagyszerű megvalósításaikra irányítani a figyelmet, elegendő egy nagyobbacska szakszervezeti megmozdulás, hogy megmutassa, mennyi mindent elhibáztak, elszalasztottak az elmúlt esztendőkben. Hiába volt stabil parlamenti többségük, az alaposan átgondolt, hosszú távú munka- és adóügyi reformokat nem merték vállalni, maradtak a költségvetést hizlaló adóterheket folyamatosan növelő tűzoltó megoldásoknál, s így oda jutottunk, hogy ma az uniós országok közül Romániában a legnagyobb a munka adóterhelése. Míg az európai átlag 38,6 százalék, nálunk 42,8 százaléknyi sarcot kell fizetnie minden munkavállalónak.

Erre akarták felhívni a figyelmet tegnap az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) és 29 tagszervezete által Bukarestbe összetoborzott tüntetésen és felvonuláson, a munkának és a dolgozóknak követeltek tiszteletet, azt, hogy a mindenkori kormányok hagyják abba a munkavállalókkal való kísérletezgetést. Érvelésükből kiderül, hogy ezer sebből vérzik az elmúlt évtizedekben kialakított rendszer, Románia az egyetlen olyan ország az Európai Unióban, ahol 2018 óta a társadalombiztosítási rendszerbe befizetett járulékokat teljes egészében a munkavállalókra hárították, így az egészségügyi és nyugdíjjárulékok a munkavállalók esetében megduplázódtak, míg a munkaadók esetében nullára csökkentek. A dolgozók adóterhei jóval meghaladják az Európai Szociális Biztonsági Kódexben meghatározott maximális értéket – állítják a szakszervezetek.

A munka túladóztatásának, a terhek egyenlőtlen elosztásának megvan a következménye: több mint ötmillió romániai munkavállaló külföldre vándorolt, az itthon maradt 22 és 64 év közötti munkaképes lakosság alig 69 százaléka dolgozik, és 2023-ban a 7,7 millió foglalkoztatottból csak 5,6 millióan fizettek társadalombiztosítást. Az így befolyt kevés pénzből gyatrán teljesít a szociális védőháló és az egészségügyi rendszer is, a 65 év felettiek egészséges élettartama nálunk csak négy év, míg az EU-s átlag a férfiaknál 9,5, a nőknél 9,9 év.

A román állam nemcsak a tőke mindenek fölé helyezésében vétkezett az elmúlt évtizedekben, de kivételezettek tömegét is létrehozta, társadalmi, gazdasági kategóriák sokaságát, melyek aktív életük során különböző kedvezményekben, adómenetességekben részesülnek, időskori járandóságuk pedig jóval átlag feletti. Mindeközben az idősek 24 százaléka csak minimálnyugdíjat kap – hívják fel a figyelmet. Úgy vélik, a mindenkori hatalom a tisztességesen dolgozókra vet ki mind nagyobb terhet, hogy éltessen egy igazságtalan rendszert.

Az utcára vonult szakszervezetiseknek majdnem mindenben igazuk van, valóban méltánytalan rendszert tart életben a román politikai osztály, gyávaságból, kényelemből halogatják az érdemi reformokat. Ám ez a helyzet nem tegnapról mára alakult ki, évek, évtizedek óta tartó folyamat, tavaly, tavalyelőtt mégsem volt hasonló tiltakozás. A kezdeményezők állítják, az eljövendő kormány figyelmét akarják ráirányítani az igen jelentős gondra, félő azonban, hogy megmozdulásuk most, kampányban a szélsőséges, rendszerellenes erők malmára hajtja a vizet. A jelenlegi vezetők összes hibája dacára jobb lenne nem kipróbálni, hogy ők milyen igazságos államot hoznának létre.

 

Fotó: Facebook / BNS

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 312
szavazógép
2024-05-14: Közélet - Hecser László:

Nyolcadszorra is kibírták (Jótékonykodás Erdővidéken)

A Laura Ház Egyesület nyolcadik alkalommal szervezte meg a Fogadjunk, hogy kibírod elnevezésű jótékonysági eseményét. A felhívásra mintegy háromszázan válaszoltak: legtöbben Barótról és Sepsiszentgyörgyről, de Zilahról, Budapestről, sőt, Hollandiából is akadt, aki vállalásával tett a cél érdekében. A begyűlt adományok segítségével olyan kávézót hoznának létre, ahol a fogyatékos fiatalok alkalmazottként kapnának lehetőséget annak bizonyítására, hogy igenis, hasznos tagjai tudnak lenni társadalmunknak.
2024-05-14: Közélet - Fekete Réka:

Ápolókat, segítőket köszöntöttek

Egy ország kultúrájának része, hogy miként gondoskodik az idősekről, a beteg emberről, a segítségre szorulókról, és mindez attól is függ, hogyan végzik munkájukat azok, akik a segítői, ápolói hivatást választják – hangsúlyozta Tóth Anna, a sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány (DKA) idősgondozó szolgálatának igazgatója pénteken az ápolók nemzetközi napja alkalmából a sepsiszentgyörgyi Szilvássy Carola Református Szeretetotthonban tartott szakmai találkozón.