SepsiszentgyörgyElutasítják az ANI-döntést

2024. május 14., kedd, Közélet

Kellemetlen és vitatható kérdésben kellett döntést hoznia legutóbbi soros ülésén Sepsiszentgyörgy városi képviselő-testületének a prefektúra megkeresése nyomán. A kormányhivatal az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) igényét továbbította, melynek értelmében Vajna Lászlót, az RMDSZ-frakció tagját az önkormányzatnak el kellene marasztalnia, mivel érdekellentéti helyzetbe került még 2019-ben a közszállítási vállalat, a Multi-Trans Rt. akkori költségvetésének elfogadásakor. A testület indokolatlannak találta az ANI kérését, hogy szankciót alkalmazzon a tanácstag ellen.

  • Sepsiszentgyörgy városi képviselő testülete. Fotó: Facebook / Sepsiszentgyörgy Önkormányzata / Vargyasi Levente
    Sepsiszentgyörgy városi képviselő testülete. Fotó: Facebook / Sepsiszentgyörgy Önkormányzata / Vargyasi Levente

Amint a testületi ülésen elhangzott, Vajna Lászlóval szemben azt hozza fel az ügynökség, hogy önkormányzati képviselőként 2019-ben megszavazta a közszállítási vállalat költségvetését, miközben a cég vezetőtanácsában felesége képviselte az önkormányzatot. Az ANI szerint ez érdekellentétet jelent, Vajna Lászlónak nem szabadott volna részt vennie a szavazáson; a távolmaradás a közigazgatási kódex szerint ilyen esetekben kötelező, és a tanácsülések elején fel is hívják a testületi tagok figyelmét erre.

Vajna László az ügynökség döntését megtámadta a bíróságon, az ítélőszék azonban alapfokon az ANI-nak adott igazat. Ezt a döntést a tanácsos megfellebbezte, de másodfokon a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék is jóváhagyta az alapfokú ítéletet. A jogerős ítélet birtokában az ügynökség a prefektúra közvetítésével felszólította az önkormányzatot, hogy fegyelmi szankcióval sújtsa Vajna Lászlót.

Amint azt Zsigmond József, a városi tanács jogi bizottságának vezetője elmondta: a büntetés hathavi képviselői javadalmazás 10 százalékának a megvonása lett volna. Sem a jogi, sem a többi bizottság nem tartotta jogosnak a kérést, ezért nem terjesztettek elő a szankcióról szóló határozattervezetet, csupán arról szavaztak, hogy semmiféle büntetést nem tartanak indokoltnak.

Antal Árpád polgármester a testületi ülésen kifejtette: a közszállítási vállalat az önkormányzat tulajdonában van, és sem Vajna Lászlónak, sem a feleségének nem származott anyagi haszna abból, hogy a tanácstag megszavazta a költségvetést. Összeférhetetlenségről, érdekütközésről akkor lehetne szó, ha az önkormányzat valamelyikük magánvállalkozásával kötött volna szerződést, és Vajna László erre bólintott volna rá, ám itt nem erről van szó – mutatott rá Antal Árpád. Azt is elmondta: önkormányzati vállalat alkalmazottja nem jelenthet összeférhetetlenséget, mivel ilyen esetben nincs magánérdek, az pedig teljesen természetes, hogy a városháza alárendeltségébe tartozó cég költségvetését a tanácstagok elfogadják. Az ANI döntése már csak ezek fényében sem érthető – érvelt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1817
szavazógép
2024-05-14: Közélet - Fekete Réka:

Ápolókat, segítőket köszöntöttek

Egy ország kultúrájának része, hogy miként gondoskodik az idősekről, a beteg emberről, a segítségre szorulókról, és mindez attól is függ, hogyan végzik munkájukat azok, akik a segítői, ápolói hivatást választják – hangsúlyozta Tóth Anna, a sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány (DKA) idősgondozó szolgálatának igazgatója pénteken az ápolók nemzetközi napja alkalmából a sepsiszentgyörgyi Szilvássy Carola Református Szeretetotthonban tartott szakmai találkozón.
2024-05-15: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

A Bodzamezőn kitavaszodott

Magasabban fekszik a Bodzák vidéke, hegykeret övezi, csapadékból is többet kap, zöld lett a mező, tele a tavasz virágaival, van, amit harapnia a jószágnak, tehéncsordák és juhseregek esztenái lepték el a domboldalakat, erdőivel-legelőivel mintha egyik leggazdagabb vidéke lenne a történelmi Háromszék vármegyének, melyhez mindig is tartozott.